Bahan Bahan
- 15 tangkai kacang panjang, cuci dan kerat2
- 2 keping tauhu- di goreng dulu
- 10-15 ekor udang sederhana besar
- 1 sudu besar taucho
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap
- Sedikit gula
- 1/2 cwn air
- 1 biji bawang besar
- 1 sudu besar udang kering-cuci, rendam dan toskan
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji cili padi merah
- 2 biji cili merah
- sedikit belacan
- Gorengkan tauhu sehingga kekuningan, ketepikan dulu, bila dah sejuk, potong dadu.
- Cuci kcng panjang dan kerat2, sementara tu bersihkan udang dan toskan. Ketepikan dulu.
- Panaskan sedikit minyak utk menumis. Tumiskan bahan2 kisar sehingga naik minyak.
- Masukkan taucho, kicap, sos tiram sedikit gula dan air. Kacau dan biarkan mendidih.
- Masukkan kacang panjang, tauhu dan udang. Gaul dan tutup kuali sebentar dngn penutup.
- Buka penutup dan gaul sayur lagi sehingga sebati. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa boleh matikan api dan hidangkan.
Assalam kak yati udang masak cmner pong mmg sedap kan akak,lauk2 yg tinggi kolestrol nih mmg sedap,ngee..
ReplyDeletemas suka masak sayur macam ni...
ReplyDeletekekadang nasi sikit jer..meratah jer lebih...he..he..
sedappnya tengok sayur tu..
tak masuk lak komen tadi................aeerrhhh
ReplyDeleteakak..mas suka sayur macam tu...
kalau makan , nasi sikit jer..ratah jer lebih..he...he..
klu mkn ngn nasi panas mmg sedap kak...
ReplyDeletesedap ni yatie..
ReplyDeletebuat ratah2 pun best..
As salam Yatie..
ReplyDeleteSedap msk sayur macam tu... Mkn ngan sambal belacan pun sedap :P
anak jantan sayer suker an kalau buat sayur kacang nehh..buat lah aperpon mesti diyer makan..hari-hari pon takper..errr berkongsi resepi yer kak..TQ
ReplyDelete