Bahan-bahan
- 4 ekor ikan cencaru/kembong/selar
- 2 btng serai- di ketuk
- 4 biji limau kasturi- ambil jusnya
- garam dan sedikit gula
- serbuk kunyit utk menggoreng ikan
- minyak utk menggoreng ikan dan menumis perencah
- 20 tangkai cili kering- rendam dlm air panas dan toskan
- 4 biji cili merah
- 5 ulas bwg putih
- 2 labu bwg besar
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 1/2 in lengkuas
- sedikit belacan
- Ikan di bersihkan dan toskan. Gaul dngn sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga garing dan ketepikan sebentar.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar. Masukkan serai, masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Tambah sedikit air jika perlu.
- Masukkan ikan yg telah di goreng tadi dan perahkan jus limau kasturi. Gaul sebati.
- Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah angkat dan hidangkan.
kak yatieeee.
ReplyDeleteaik pelik je nama nya tu? terurup tu apa.kalau kat kampung mcm bunyi nama terung jee.. hehe tapi mmg nampak best.nama je la sambal..memang kompom siokk di makan
jika dapat lauk camni ,kena dgn nasi panas boleh tambah berpinggan-pinggan ni.Cm mmg suka makan sambal..asalkan sambal semuanya suka:)
ReplyDeletemas ingat nama ikan terurup tu...he..he..
ReplyDeletenampak sedapp la..boleh try nanti..he..he..
mek jahh tu asyik ingat terung jerk...
selamat malam kak yatie..
ReplyDeletewah!! kalau dapat sambal ikan terutup sure ayu makan nasi tambah hingga 2 kali
sedapnya.....
sedapnye... lagi2 kalau makan dgn nasi panas2. mau bertambah makan.
ReplyDeletewah akaaak... ada sambal ler...ikan tu mesti rasa sedap... terliur sudah... :)suka kalau bab2 sambal ngan ikan nie.. sedap sesgt...
ReplyDeleteAssalam kak yatie,wah sedap2nya menu akak arini ya..
ReplyDelete