Oklah, supaya tak menghampakan kawan2 semua....saya letak resepi kuih kaswi labu kuning yg saya buat 2 hari lepas. Kalau nak mintak tu mmng dah habis kuih ni, ini pun gara2 nak perabihkan labu yg masih berbaki tu. Kuih ni mmng sedap, pada penggemar kuih kukus tu, bolehlah mencubanya. Resepi ni saya ambil dari K. Fida di MyR. Banyak resepi2 dari K.Fida yg saya telah cuba..kebanyakkannya mmng menjadi. Jom kita semak resepinya..
Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )
- 500 g labu kuning - kukus dulu baru timbang
- 500 g gula pasir
- 500 ml santan - (dlm kotak)
- 3 helai daun pandan - disimpul
- 1 sk garam
- 700 ml air
- 300 g tepung sagu
- 150 g tepung gandum
- 50 g tepung jagung
- 1 sk alkaline water/ air kapur(1sb)
- 1 sk pewarna kuning
- 1/2 sk esen vanilla/ros(opt)
- Labu kukus dilecek halus .
- Santan, gula, garam dan daun pandan dimasak hingga gula larut.
- Bancuh tepung2 dgn air dan tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain lalu tapis.
- Masak adunan yg ditapis hingga naik wap dan tuangkan ke dlm loyang dan kukus hingga masak.
- = Saya alas plastik loyang tu dan sapu sedikit minyak di sekelilingnya, barulah tuang adunan dan kukus dlm 30 minit.
- Hidangkan kaswi labu bersama kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sedikit garam
Assalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteSedapnya Kaswi Labu Kuning Ni....Bila free boleh cuba...Kak Lin ni semua resepi nak cuba buat..tapi entah bila baru jadi kenyataan...hehehe
wehehe.............kak dah balik kak dah balik....balik dgn kaswi labu lagi....:)
ReplyDeleteassalam kak Yatie, patutla lama akan tak bersiaran..bz rupanya.tak pe la kak dahulukan yg penting2 dulu yer...nieza pun lately ni bz juga....bila dh bz mood nk berblogging pun tak de juga.kekadang tgk blog dr h/p jer...btw sedap pula tgk kuih akak ni...nanti boleh cuba ni:)
ReplyDeleteWah.. Kaswi labu pulak.. Kretif betul dlm mempelbagaikan kuih dari labu neh.
ReplyDeletePatut la kak yatie senyap je. Anak nk exam ye..
Hmmm nanti dah ada mood n dah selesai exam masuk lagi menu banyak2 ye kak yatie
Assalamualaikum...
ReplyDeleteWah..memang minggu melabu..kita pun nak wat lah..menarik jer caler kuning tu..
wahhh...sedapnya tengok kaswi labu tu....
ReplyDeleteboleh try nanti....he..he..
As"salam kak yatie,sedap n nmpak cntik jer kuih akak nih,akak mmg pndai la buat kuih jenis yg kukus2 nih,erm mmg sesuai sgt la kak izah pgl akak Ratu,heheeh..
ReplyDeleteas salam akak...selalu kaswi warna coklat kali nih warna kuning, mmg mengancam lah...
ReplyDeleteYati..u ni kan, kalau biat juih2 kukus mmg cun la..jadi jek.
ReplyDeleteboleh try ni
kak yatie kalau wat kuih cam gini memng cantik kejadiannye..eina pun semlm buat pulut seri kaya una resepi akak..nanti eina buat n3 ye...tocheee sifu...
ReplyDeletesalam yatie..
ReplyDeleteakak pun ada buat kaswi 3 hari lepas masa adik2 ipar dtg dgn mertua.. tp buat kaswi biasa je.. gambar pun tak amik kes segan.. hehe.. selain tu wt kuih cara utk minum ptg & kuih apam utk sarapan sebelum dorang sampai.. gambar apam je yg sempat snap.. haha..
kaswi labu.. mesti sedap kan? labu pun ada lg tu.. bolehlah cuba ni.. tp mungkin buat setengah adunan je kot nampak mcm byk sgt adunan ni... akak pun pos n3 labu gak hari ni... selagi tak abis labu tu.. selagi tu ler asyik melabu jer.. ehehe... tgk ler kalau dah mls sgt.. buat sayur je labu tu nnt...
Maaf nk tanya kak Yatie..Tepung sagu ni tepung ubi @ memang tepung sagoo
ReplyDeleteKak Yatie nk tanya la...tepung sagu tu sememangnya tepung sagu @ tepung ubi
ReplyDeletebaru menjadi kaswi labu akak yatie.. punya lama simpan resepi ni.. TQ ye kongsi resepi.. akak baru je pos resepi ke blog akak..
ReplyDelete