Pizza yang sudah masak
Pizza yang telah ditabur cheese
Pizza yang belum dimasak.
BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :
- 300 g tepung gandum (tpng roti pun boleh)
- 6 g instat yeast
- 20 g mentega
- 10 g gula halus
- 1 camca teh bread improver (optional)
- 1/4 camca teh garam
- 1 1/2 camca besar madu
- 170 ml air
- Sedikit tepung untuk ditabur
- 1 cwn daging cincang ( saya masak sebentar+ sedikit garam)
- 5 btng crab stick (ptng serong)
- 4 hirisan gegelang red capsicum
- 4 hirisn gegelang yellow capsicum
- 4 hirisan gegelang green capsicum
- 1/2 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
- 10 biji buah zaitun hitam
- 1 cawan sos pizza/ sos prego/ sos spaghetti
- 175 g keju mozzarella atau secukupnya (di parut)
- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
- Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.
- Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
UNTUK PIZZA GEBU :-
- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar.
- Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
- Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella.
- . Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran.
- Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.
owhh.. mesti puas pizza buat sendrik kan.. huhuhu
ReplyDeletealert : minta delete.. ada di semua pc di dunya.. propaganda zionist ...
kak..sedapnyerr..br ni mimi beli kt pizza..delivery..sgt hampas!!ingat nak buat sendiri..tp cheese mozarella @ cheddar [ulak tkde dlm stok!!yg ade cream cheese jek..bak mai sepotong pizza tu kak..kecur liur ni nengok taim2 lapar ni hehhe
ReplyDeleteSALAM KAK YATIE....
ReplyDeleteKENAPA DIKAU GODA KU DGN ITU PIZZA..ARGHH TAK SANGGUP NIHH...
Salam kak yatie! alahaiiii kita lama sgt dah ni tak buat pizza, itu hari beli sbb dah ada yg halal tu yg jd malas nak buat pizza lagi hihihi...
ReplyDeletesama la...kite pun da lama tak memizza..napa ek...oo lama dah tak de stok cheese..mmm tumpang kak yatie je la...sedap tuuu...
ReplyDeleteKak yatie! berkenan dgn pizza pan tuh! comel lah...
ReplyDeletesalam yat,
ReplyDeletedari spore ke usa
singgah sebentar di Italy,
terpingin betul nampak piza
baik hati campaklah kesini
kiki..asal boleh aja aku ni..
salam yatie..cantik betul rupa pizza tu..bt sy teringin nk call 1300882525 la plak-hehehe :)
ReplyDeletesalam yatie....kangennnn lahh...
ReplyDeletesedapnya pizza tu...godaan yang susah nak ditepis ni tie...camner nak diet hehe...nak2nya bila panas2 kita tarik cheese nya molor....enak eaiii..
Mimie=> mmng puas hati buat pizza sendiri...suka hati nak letak apa2 topping...thanks for the info...
ReplyDeleteLarra=> boleh je..nah ambillah...sesekali buat pizza sendiri mmng best...cubalah..
ReplyDeleteMat Gebu=> wkmsalam, tergoda ke dngn pizza akak ni...biasanya akak yg tergoda menu2 kat umah Mat adalah....
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, ow ada jual yg halal ya kat sana...eloklah tu....kat sini mmng akak buat sendiri je klau teringin nak makan....makan tanpa was2....
ReplyDeleteIzah=> boleh je kalau setakat sepotong....nak lebih buat sendiri ya...hi3...guwau jek...
ReplyDeleteE-na=> pan pizza yg akak guna ni besar..jadi satu pizza besar...senang keje...sekali bakar je..
ReplyDeleteAyu=> wkmsalam...alamak siap pantun lagi...ni yatie jawab ya....hentam sajalah...kih3..
ReplyDeletePizza ku pizza biasa
sedap pulak kalau dirasa
Ayu takkan tak biasa
Buatlah sendiri bagi ku rasa
Deliah's Deli=> wkmsalam, apa lagi tepon je...senang keje....kat sini mmng tak boleh sebarangan makan...
ReplyDeleteKak Su=> wkmsalam, klau depan mata mmng takleh tahan kak...ngap je terus....yatie pun rindu kat akak...sunya sepi je sejak2 ni..
ReplyDeletekak, baca lagi ke komen ni. nak tanya,intart yeast tu kena rendam dalam air dulu sampai buih atau letak kering cam tu je lam adunan tepung?
ReplyDelete