Bahan-Bahan.
- 600 gm kupang yg dah di kopek
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam(utk gaul bersama kupang)
- 2 biji kentang (kupas kulitnya dan potong serong)
- 1 biji bawang besar, dihiris
- 2 biji bawang putih, dihiris halus
- 1 inci halia, di hiris halus
- 5 btng lada hijau, dihiris serong
- garam dan gula secukup rasa
- Bersihkan kupang, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang2nya 20 minit.
- Panaskan minyak di kuali. Goreng kentang yg di potong serong tadi.....gaulkan dan biarkan sedikit empuk.
- Setelah empuk, masukkan kupang yg di perap tadi dan gaul sebati....tutup kuali sebentar.
- Masukkan hirisan bawang besar, bwng putih, hirisan halia dan hirisan lada hijau . Gaul hingga sebati dan tutup kuali sebentar.Perasakan garam dan gula.
- Setelah siap angkat dan hidangkan. Sedap di makan bersama nasi putih hangat.
Salam kak yatie! kita dtg pagi2 ni lepas sahur :D lama sgt tak mkn kupang nk makan tp suami kita tak bg sgt kalau nak mkn benda2 cengkerang kat sini takut kotor kang silap hari bulan dpt penyakit :D tp mmg dah lama sgt lah tak nmpk kupang dulu2 byk ada musim jugak eak? ehehehe
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, akak beli yg dah siap kopek...bersih je...akak pun dah lama tak makan...sesekali jumpa sedap...
ReplyDeleteskrng kat sana dah nak pagi ya....kat sini dah nak malam pulak....
salam kak...sedapnye kupang tu kak..slalu gak jmpat kat supa,tp xtau nak msk ape dah..ni dah ade menu br,bole gak cube pasni..mekaseh:))
ReplyDeleteyatie..ni mmg kesukaan ku..wah mmg sedap tu...pagi2 lg dh lapar ni.
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeletehummm, bestnya kupang. jarang jumpa yg fresh kat tmpt saya ni. tapi pernah rasa, meemang banyak isinya :D
Kamalia=> wkmsalam, akak masak simple2 je....kalau sudi bolehlah cuba....mmng sedap..
ReplyDeleteLina=> suka ke...mmng sedap masak mcm ni...mailah mkn kat sini je....hi3..
ReplyDeleteIndahhouse=> wkmsalam, kena yg fresh mmng manis dan sedap kupang ni...
ReplyDelete