BAHAN A :-
- 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*)
- 1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
- 6 kuning telur gred A
- 1/2 cawan gula halus
- 1 biji oren, diparut kulitnya( saya letak sikit je...)
- 3/4 cawan jus oren
- 1/4 cawan minyak jagung/sayur
- 6 putih telur gred A
- 3/4 cawan gula halus
- 1 camca teh cream of tartar
- Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
- Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
- Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
- Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...
sangt cantik kek chiffon itu..akan tetapi semngat kek chiffon tak mai lagi ke ampang ni..cemana tu?hihi
ReplyDeleteSalam kak yatie! alahaiiii bestnyer akak punyer loyang tu, nanti nak carik yg mcm ni jgklah! :D
ReplyDeletesalam yatie...nmpak gebu betul cifon yati. geram!!
ReplyDeletewahhh gebus betul tu yatie :)
ReplyDeleteIzah=> thanks...tunggu semangat chiffon dtng barulah buat ya Izah....
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, carik jngn tak carik Ika...loyang mcm ni lubangnya kecik je....
ReplyDeleteAin=> wkmsalam,mmng gebu dan lembut kak kek ni...kalau suka bolehlah cuba buat...
ReplyDeleteK.Nor=> mmng gebu kak kek chiffon ni..
ReplyDeletesalam akk.akk sye nk tnye cm na nk uat bg permkaan kek chffon cantik cam kek akk..sye uat slalu permukaan atas mrekah...akk bkar pkai api atas n bwah or api bwah aja...tlong ye...sye mnat ngan kek chiffonnnn
ReplyDeleteakk cm na nk uat bg coklat masakan nmpak bklat bla nk isi kt almnd lndon
ReplyDeleteeemmm...tgk rupa pun dah tahu sedap..2 belum lg mkn. Sy mmg suka sgt kek ni. Thanks sbb sudi kongsi resepi.
ReplyDeleteeemm..tgk rupa kek 2 pun dah tahu sedap. 2 blum mkn lg. timakasih sudi kongsi resepi ni. nnt nak try gak lah. :)
ReplyDeletekalao tade minyak jagung/sayur,bule ganti dgn ape ye? heee.
ReplyDelete