Bahan-Bahan:-
- 3 cawan beras basmathi
- 3 1/2 cawan santan
- 3 sudu besar minyak sapi Ghee
- 2 batang serai - diketuk
- 1 labu bawang besar - kisar (saya hiris2 je..)
- 2 cm halia - kisar (saya hiris2 je..)
- 3 helai daun pandan
- garam
- Basuh beras dan toskan. (saya basuh dan rendam dlm 20 minit)
- Masukkan santan, garam dan daun pandan ke dlm rice cooker.
- Sementara itu, panaskan minyak sapi dan tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Bila nasi mendidih, masukkan bahan tumis, kacau rata. Biarkan nasi masak seperti biasa.
- Bila nasi dah masak, bolehlah di gemburkan guna chopstick dan bolehlah di hidangkan.
k yatie.... ratio santan tue santan pekat ker santan cair
ReplyDeleteSalam kak yatie! dah tido yer akak ehehe.. sedap nasi lemak tuuuu nmpknyer! masuk listttttt lagiiii list yg tak pernah habis :D
ReplyDeletekata org, msk guna myk sapi mmg akan menaikkan kesedapan masakan. mesti makin sedap ns lemak guna myk sapi.
ReplyDeletemasuk list masuk list..hehee
ReplyDeletePearlnScarf=> ow santan tu guna dari satu biji kelapa...sederhana pekat....akak guna santan dlm tin je....pastu tambah air jadikan jumlah santan yg di perlukan...
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, mmng sedap nasi lemak ni...cubalah..
ReplyDeleteAin=> tu yg Yatie cuba guna resepi ni pulak masak nasi lemak....betullah kak, mmng sedap nasi lemak sapi ni....cubalah...
ReplyDeleteIzah=> masuk list jngn tak masuk...kalau dah buat bagi akak rasa ya cayang...
ReplyDelete