BAHAN-BAHANNYA :
- 250 g cream cheese
- 150 g mentega
- 3/4 cawan gula halus
- 3 biji telur gred A'
- 1 3/4 cawan tepung gandum*
- 1 camca teh baking powder*
- 1/2 camca teh soda bicarbonate*(*digaul dan diayak)
- 1 camca teh esen vanilla
- 1/4 cawan susu segar
- 4 camca besar blueberry filling
- 4 camca besat strawberry filling
- Sedikit "snow powder", untuk hiasan (jika suka)
- Panaskan oven pada suhu 175C, sapu bundt-pan dengan mentega dan tabur sedikit tepung, ratakan dan ketuk keluar lebihan tepung (dalam gambar mat guna acuan silicone). Ketepikan.
- Putar mentega, cream cheese dan gula halus hingga kembang. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu, jangka waktu untuk sebiji telur ialah 1 minit. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu. Buat hingga habis.
- Masukkan esen vanilla dan kacau rata. Isi 1/3 adunan ke dalam bundt-pan, sudukan strawberry filling, ratakan dengan chopstick. Kemudian, masukkan 1/3 lagi adunan dan sudukan pula blueberry filling, ratakan juga. Akhir sekali tutup dengan lebihan adunan, ratakan.
- Bakar 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Lepas 55 minit, periksa kek dengan mencucuk lidi sate di tengah2 bahagian kek, jika keluar bersih, kek pun dah masak. Jika belum ok, sambung membakar hingga kek masak. Sejukkan kan sepenuhnya atas jaringan. Ayak "snow powder" atas kek sebagai hiasan...
Salam kak yatie! sebelum g kuar ni nak makan kat sini duluu sedapnyer kek tu! ada berry2 ni sure sedap! nite2 kak!
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, boleh je..nah akak tapaukan utk Ika sblm akak masuk tido ni.....mmng sedap kek ni...cuma jem akak tak terang pulak warnanya bila dah masak...rasanya sedap..
ReplyDeletewah sedap nyer...yatie
ReplyDeleteHuhuhu...Salam Yatie.....Akak tak pernah wat cheese cake lagi...ada juga pegang letak cream cheese tu...250g dah lebih RM10.00 ...takut jer tak menjadi..rasa membazir le pulak...kedekut tak bertempat heheheh!!
ReplyDeleteBy the way niAkak tapaukan frozen cucur badak 5 ketoi cukup tak??
woiiyyooo.. harus diambil ini resepi.. nyumm nyumm
ReplyDeletetq
klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ...
salam yatie.nak buat jap lagi nih..doakan menjadi ya..kalo cheese cake dari umah azita akak da try.menjadi dan very2 the yummy..hehe
ReplyDeletesalam yatie...wahhh memang yatie ni pandai masaklah...menjadi betul tengok kek tu...tu baru tengok,kalau dapat rasa tak tahulah nak cakap apa...mesti sedap bangat...hehe
ReplyDeletesedapnya kek cheese tu, ada lagi ke kak, rasa sepotong, wah kak, cantik la rumah baru...
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeletemenggoda betul kek tu. ada filling lak tu.. fuh...
Lina=> mmng sedap kek ni..cubalah..
ReplyDeleteKak Watie=> wkmsalam, cheese kat sana mmng mahal...kalau akak buat mesti jadi punya, senang je kak..cubalah...sedapnya cucur badak akak ni...terima kasih sbb ingt kat Yatie....sayang akak...
ReplyDeleteMimie=> mmng sedap kek ni...harus di cuba ya...
ReplyDeleteAnymz=> wkmsalam, mesti jadi punya kak...senang je buat kek ni...cubalah..
ReplyDeleteIma=> wkmsalam, Yatie mmng minat cuba sesuatu yg baru..kalau dekat Yatie dah bagi rasa kek ni...cubalah, mmng sedap kek ni..
ReplyDeleteMas=> thanks...akak saja2 je tukar langsir umah ni...nah akak bagi sepiring utk Mas kek ni..makan ya..
ReplyDeleteIndahhouse=> wkmsalam, mmng sedap kek ni...ada filling lagi mmng best..cubalah..
ReplyDeleteslm kak yatie...trima ksih resepi double berry cheese cake ni...saya dh buat bbrp kali jamahkan kwn2 kt tmpt keje...ada seorang kwn juga dh mncuba nyr..mmg sdp kek...
Deletehamidah mohd apandi
bt pht jhr..