Bahan-Bahan
- 5 ekor ikan kerisi ~ siang dan cuci bersih
- Sedikit garam dan kunyit
- 6 ulas bawang merah
- 1 labu bwng besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inc halia
- 10 tangkai cili padi
- 15 tangkai cili kering ~ Yatie guna 3 sudu besar cili kisar
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
Rempah tumis
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum cengkih
- 5 biji pelaga
- 1 helai daun pandan simpul
- 2 biji tomato ~ belah 2
- 2 Tangkai lada hijau ~ di hiris kasar
- 1 labu bawang besar ~ di hiris
- 2 tangkai daun sup ~ di mayang halus
- 200 ml air asam jawa
- 100 ml minyak
- 1 ketul gula Melaka- Yatie guna 1/2 ketul je
- 5 camca besar kicap manis
- garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediannya.
1. Gaulkan ikan bersama kunyit dan garam, kemudian goreng hingga kuning keemasan.Angkat dan ketepikan
2. Panaskan 1/2 cwn minyak dalam kuali.
3. Tumiskan rempah tumis dan daun pandan hingga harum
4. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak dan wangi
5. Masukkan air asam jawa, kicap manis , dan gula Melaka
6. Kacau rata dan biarkan merenih, jika kuah pekat tambah air dan masak hingga didih
7. Masukkan ikan kerisi.Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan daun sup
8. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api, angkat dan hidangkan.
assalam yatie, wah menu ni masih panas ni, baru je tengok kat blog Ita, lepas tu kat sini pulak, isnya allah akak pun nak try lah, tapi tkde ikan kerisi, boleh try utk telur ke ayam ke kan
ReplyDeleteIkan kerisi goreng pun dah sedap... ni masak begini bertambahlah sedapnya ye Tie.
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteSinggah di waktu pagi..
Betui resepi pak engku sedap2 kan kaka
ReplyDelete