Bahan-Bahan
- 1 kg ikan merah (Yatie guna 3 ekor ikan merah sederhana besar)
- 4 cawan air
- minyak utk menumis
- Daun sup/daun bawang dan bawang goreng-utk taburan
- 1 sudu besar lada sulah/putih
- 1/2 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
- 1 ulas bwng putih-hiris
- 2 biji bwng merah-hiris
- Ikan di siang,ptng 2, cuci dan toskan.
- Tumbuk lada putih hingga lumat dan tumbuk bhn2 yg lain sehingga lumat.
- Panaskan minyak dan tumiskan bhn2 tumis.
- Masukkan bahan2 tumbuk tadi dan tumis sehingga naik bau..
- Masukkan air, biarkan mendidih.....masukkan ikan dan kacau rata..
- Tambah air lagi jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.
- Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan daun sup/bawang. Sedia utk di hidangkan.
sedap....
ReplyDeletesedapnyaaaa .. tp kc selalu buat asam pedas je
ReplyDeletewaaa...my peberet...slrup ahhhh...segarrr
ReplyDeleteAduhai Yatie. Terliur sangat ni
ReplyDeletemmmm....nk buat jap lg ni..
ReplyDeletenk masak pg ni.. nyum3
ReplyDeleteKalau nak sedap makan sup mesti ada sambal kicap kan.. Nak buat sambal kicap senang jer..ciliapi, bwg putih sikit tumbuk tambah garam dan kicap serta perah air limau kasturi sikit...
ReplyDeleteSup ikn merah memang sedap...melelh klu mkn ngan sambal kicap
ReplyDeleteIngat nak buat sup ptg ni...
ReplyDeleteNk buat gak :)
ReplyDeletesedap ni yati... kecur air liur saya... hihi..
ReplyDeleteesok nak buat.. thanks kak yatie.. kalo ikan letak halia skit boleh ker kak??
ReplyDelete