Friday, November 15, 2013

Sotong dan Kacang Panjang Bersambal

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu ringkas lagi hari ni. Kalau nak cepat biasanya saya masak lauk 2 in 1, senang kerja. Suami dan anak2 tak memilih makanan, apa yg di masak....di makan dngn penuh kesyukuran. Kalau ada yg teringin nak merasa tu, bolehlah cuba masak sendiri ya, alahaiiiii resepi mudah je ni. Jom semak resepinya.



Bahan-bahan

  • 500 gm sotong (dibersihkan dan toskan)
  • 10 btng kacang panjang - ptng pendek
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 1 cwn cili kisar
    1 sudu besar kicap jalen manis
  • 1 kiub pati ikan bilis
    garam dan gula - secukup rasa
  • 1 /2 cwn minyak utk menumis
Bahan kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah (bwng kecil)
  • 1/2 inci belacan 
Cara-cara
  1. Rebus sotong separuh masak dan toskan.
  2. Panaskan minyak di dlm kuali.Tumis bahan2 kisar dan cili kisar hingga wangi dan pecah minyak.
  3. Masukkan kicap, garam, gula dan sedikit air. Masukkan jus asam jawa.Kacau rata2.
  4. Masukkan kcng panjang, gaul sebati dan tutup kuali.
  5. Buka penutup kuali dan masukkan sotong. Gaulkan sebati.
  6. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa masam, manis dan masinnya, tutupkan api.
  7. Setelah siap, angkat dan bolehlah di hidangkan.

5 comments:

  1. sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeee.ok lapar giler tibe2
    nnt free singgah blog noly ye,tp xdela resipi2 ni,xpandai masak hehe
    www.nolyanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...sedap nampaknya yatie...bole sya cuba sotong pun ada ..tkasih share resepi...

    ReplyDelete
  3. sotong sambal belacan kegemaran saya....sedapnya

    ReplyDelete
  4. salam kak..

    menu simple yang sedap.mau juga menambah nasi tu kak..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails