Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya nak kongsikan bersama resepi Bamia Ayam yg sangat sedap. Dahlah sedap, mudah pulak tu menyediakannya. Resepi best ni adalah dari Kak Liza. Saya mmng suka resepi2 dari K.Liza ni, semuanya menjadi dan semestinya sedap. Terima kasih K.Liza berkongsi resepi ni, izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kawan2 yg nak merasa tu, blehlah cuba. Bamia ayam ni sedap di makan bersama nasi putih juga di makan bersama roti. Jom semak resepinya.
Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam [potong kecil]
- 12 - 15 tangkai kacang bendi saiz kecil
- 3 sudu besar serbuk rempah kari daging
- 2 sudu besar cili kisar- saya tambah
- 2 inci kayu manis
- 3 ulas bawang putih *
- 3 labu bawang besar*
- 2 inci halia *(* kisar halus)
- 1 tin kecil tomato puree
- 1/2 cawan minyak utk menumis
- 1 tin susu cair
- Garam dan sedikit gula
Cara-Caranya
- Gorengkan kacang bendi sehingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di kisar, cili kisar, kulit kayu manis dan rempah kari sehingga wangi dan naik minyak.
- Masukkan ayam, susu cair,tomato puree, sedikit gula dan garam. Kacau rata.
- Bila telah naik minyak dan agak pekat masukkan kacang bendi. Gaul rata.
- Bila dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Sedia untuk hidangkan.
perghh first blogwalking membuatkan prut brkeroncong hihi hai akak ingat qaseh lg tak ngeh2
ReplyDeleteApabila makan Bamia teringat Mentor Kjee, Allahyarham Tan Sri Samad Ismail. Beliau yang mengajar Kjee jadi wartawan dan beliau jugak yang ajar Kjee makan Bamia. Pandai betul beliau buat Bamia. Nanti Kjee nak try resipi ni Yatie. tq.
ReplyDeleteBahagia dah tengok makanan, itu tak makan lagi tu :D
ReplyDeletesalam yatie....:) boleh masuk list...recipe mudah gini mmg suka cepat mudah dan sedap....
ReplyDeletesalam kak yatie..
ReplyDeletememang nampak sedap dan menyelerakan..nyum2.
mcm kari eh kak.tp kering.sedapnya~~~
ReplyDeleteAssalamualaikum...yatie Insya Allah kena msuk list resepi ni yatie..tkasih...
ReplyDeletetgk resepi , dah terliur . ayam lak tak de ... terbaik lah !
ReplyDeleteKalau resepi bonda saya, tak guna rempah kari tapi guna rempah kurma. tambah lada sulah sikit. sedap makan dengan roti peranchis. resepi ni dari singapore sebb keluarga dulu tinggal di sana.
ReplyDelete