BAHAN-BAHANNYA :-)
- 400 g tepung roti
- 100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)
- 250 ml air
- 50 g susu tepung
- 3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
- 180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus
- 100 g mentega
- 11 g yeast segera
- 1 camca teh esen vanilla
- Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
- Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....
Assalamualaikum Yatie :D
ReplyDeleteKak Lin suka makan roti ni dgn kopi 0....sedapnya!
Cantik roti kak yatie., terliur adik tgk
ReplyDeletebestnya...saya dh lamaaaaa tak meroti heheheheheheh
ReplyDeletesalam Kak Yati,
ReplyDeleteTiba2 saya teringat zaman saya kecil2 dulu...mak saya rajin buat roti naik...mmg skrg musim hujan klu dpt mkn panas2 ngan lauk kari,mmg sedap...
Moleknya roti naik dia.... sedap ni yatie, nak cuba seketul dengan kopi panas ye...
ReplyDeletesedapnya..adda pernah wat roti sekali dulu..skrg aduhaiii penat tgn ooo nk menguli nya...huhuuh
ReplyDeletesuka roti gebu2 gini...
ReplyDeletesedappnya tengok kak :)
salam perkenalan kak yatie, sedap sungguh roti naik ni. mak saya pandai buat roti ni...insya Allah nak cuba jugak nnt
ReplyDeletekelihatan lembut strukturnya..
ReplyDeleteaduiii sedapnya ...peberet nekcik..cicah sambal tumis sardina..sure tak nampak encik mat kita lalu
ReplyDeletemcm sdap jer....
ReplyDeleteKalo buat jumlah sikit mcmne Nak kurangkan sukatan sume bahan tu Yer..
ReplyDelete