Wednesday, October 24, 2012

Funwari Donuts (water roux)

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Lama tak wat donat. Petang tadi saya buatlah donat atas permintaan anak2. Kali ni teruja nak cuba resepi dari Ros/Jintanmanis.com yg menggunakan water roux sebagai bahan pelembut dan penaik. Donat ni mmng gebu dan lembut je walau dah sejuk. Anak2 mmng suka sangat, maklumlah musim hujan ni asyik lapar je. Kalau makan donat panas2 ni mmng best sangat. Terima kasih Ros berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kawan2 yg nak tahu kelembutan Funwari Donuts ni, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya..



Bahan-bahan
  • 400gram tepung roti 
  • 100gram tepung gandum
  • 170ml air suam 
  • 1 biji telur
  • 4 sudu besar water roux
  • 40 gram shortening atau marjerin @ butter
  • 30 gram susu tepung
  • 4 sudu besar gula
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu besar olive oil@minyak masak
  • 1 sudu kecil garam
  • 6gram yis
  • serbuk gula untuk salutan pada donut
Water roux
  • 25 gram tepung gandum
  • 125 ml air
Cara  membuat water roux
  1. masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.
Cara-cara membuat funwari donuts
  1. Mula-mula buat water roux,setelah water roux sejuk atau suam, boleh terus membuat doh donut, Masukkan semua bahan dalam bekas adunan, dan uli sehingga tidak melekat pada tangan, jika guna marjerin atau pun mentega yang ade garam, masukkan akhir sekali, iaitu setelah menjadi doh baru masukkan marjerin dan uli hingga lembut dan licin. Masukkan doh dalam plastik bersih dan ramas beberapa minit, kemudian uli lagi beberapa minit, setelah permukaan doh agak licin, perap doh selama 40 minit atau sehingga doh menjadi 2 kali ganda.
  2. Kaedah 2 penggunaan Bread Maker, masukkan semua bahan dan tekan ON, tunggu sampai siap di uli dan seterusnya boleh ikut langkah di bawah.
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada beberapa bahagian ( bebola kecil), biarkan selama 7 atau 8 minit baru dibentuk mengikut bentuk yang di sukai, bentuk donut biasa, pintal ataupun anyaman tocang, ikutlah tahap kerajinan dan kreativiti masing-masing ya.
  4. Alas dulang dengan tepung atau pun gunaka kertas minyak, susun donut yang siap dibentuk dan biarkan naik dua kali ganda sebelum digoreng, panaskan minyak dan goreng sehingga ke emasan, gunakan api yang tidak terlalu besar yang, api sederhana lah, jangan guna api kecik sangat, nanti donut meresap minyak, pandai-pandai lah adjust api gas tu,  angkat dan biarkan sebentar, setelah beberapa minit baru di salut dengan serbuk gula. Sesuai dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi. Selamat Mencuba.
  5. Jika mahu difrozenkan.
  6. - goreng donut separuh masak, iaitu warna donut seakan-akan perang sedikit sahaja, angkat dan sejukkan, baru disimpan dalam peti sejuk, kiranya kedua-dua belah donut tu kita goreng kejap jelah...nanti nak makan, goreng balik dalam kuali kejap je....simpan dalam plastic macam yang plastik ziploc tu.

2 comments:

  1. salam kak yati,
    saya suka mkn donut klu baru angkat dari kuali..masih panas2...klu blh ambil donut dlm blog nie kan best..

    ReplyDelete
  2. salam aidiladha kak...
    mcm best jer kak donut ni???nk try la raya ni...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails