Terima kasih pada Kak Fida sbb kongsi resepi mudah dan sedap ni. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya....mmng sedap.
Bahan- bahan
- 1 cawan tepung Hoen Kwee (120g)
- 1/2 cawan gula pasir*
- 3/4 cawan gula merah*
- 1/2 sk garam*
- 4 cawan air atau santan cair*(Yatie guna 1 cwn santan pekat dan selebihnya air)
- 2 helai daun pandan-di simpulkan*
- sedikit pewarna coklat (opt.) kelapa parut putih,garam dan daun pandan - dikukus
- Masak air/santan bersama kedua2 gula,garam dan 2 helai daun pandan hingga mendidih.Tapis dan sejukkan.
- Campurkan tepung hoen kwee, air gula tadi dan pewarna coklat, jika suka dan kacau rata.Masak adunan sambil dikacau sentiasa hingga pekat dan licin. Guna api sederhana je.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan yg disapu sedikit minyak.Biarkan kuih benar-benar sejuk Potong kuih kecil2 dan balutkan dgn kelapa parut atau cicah saje dengan kelapa parut ketika menghidang.
Salam kak yatie....ehem ehem...mcm tergoda pulak saya....haha..
ReplyDeleteakakkk.. nakkkkkk
ReplyDeleteSalam ziarah kak yatie....first time saya dengar nama kuih ni...tentu sedap.
ReplyDeleteMcm kaswi ye kak......tp pakai santan...
ReplyDeleteMenyelerakan.....!!! Sedap buat mnum ptang nie kak....tambah2 cuaca petang skrng yg mendung je nie.....
ReplyDeletesalam kak, kuih ni pernah makan, tapi kat kg saya tak ingat dipanggil nama apa...
ReplyDeletesalam dek yatie manis
ReplyDeleteagaknya kalu buat warna hijauuu pasti nak hamka suka..dan tak rasa pelik kan kan kan hehehe
kalau kuih yg gunakan tepong honkwe sepenuhnya sememangnya sedap! kita pernah rasa gak dulu... bahannya cuma tpg honkew, santan, gula pasir & hirisan nangka.. memang best... kuih ni mesti lagi sedap dari kaswi kan..
ReplyDeleteYatie, bnyknya gula. Tak manis sgt nanti ker? Kjee ni penakut manis.
ReplyDeletenakkkkkkkkkkk......... zila66
ReplyDeleteuniknya nama.....
ReplyDeletesalam ziarah kak yati..kecur liur ny tgk kuih muih yg akak buat....kat umah ct hanya ct je peminat kuih..en suami xlayan..aduhs pening kepala..hukhuk
ReplyDelete