Bahan-bahan ( 12 bekas mangkuk kecil )
Lapisan Bawah :-
- 1/4 cawan tepung beras
- 1/4 cawan tepung hoen kwee putih
- 1/2 cawan gula halus
- 2 1/4 cawan air
- sedikit pewarna kuning
- 1/2 cawan jagung cream/biji- Yatie guna jagung biji dlm tin, toskan airnya
- 3 cawan santan pekat
- 1/4 cawan tepung beras
- 2 1/2 sb tepung hoen kwee
- 3/4 sk garam
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Satukan bahan2 lapisan bawah,tambah sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat.
- Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau kelongsong pandan tadi.Ketepikan.
- Satukan bahan2 lapisan atas/dadih dan masak hingga pekat.Matikan api.
- Tuangkan dadih ke atas lapisan jagung hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan.Sejukkan
- Simpan tako jagung di dalam peti ais untuk didinginkan.
Aaaargghhh!! terlior....
ReplyDeletesalam dek yatie manis..
ReplyDeleteterliur kak ilah salah 1 kuih yg kak suka makan.. dah ada semau bahan nak layan bole jer nie...hhuhuu
As salam k.yatie....
ReplyDeletebnyk tu...sedap plak nmpknya...meh ler 2 3 bekas tu ha...hehe...
Salam kak yatie..bagus idea ni..sesuai sangat kalau takde daun pandan ;))
ReplyDelete12 bekas jer?? Mana cukup, saya punya mana???
ReplyDelete;-)))
Mesti lemak manis ni...tapi nyaman rasanya..jemput makan..
ReplyDeleteKak Yatie.....
ReplyDeleteAssalamualaykumwbh sis....wah wah wah wah, ni amat menjamu selera manis ayu la.....
Yatie... ada 12 bekas kan? Takkan dah habis kot...ni datang dari jauh mesti balik dengan buah tangan, tak mo tangan kosong aje hikhik
ReplyDeletenampak menarik sangat sbb kaler kuning,biasanya tako ni kaler mesti hijo je kan..boleh try jugak ni nnti
ReplyDeleteKak Yatie, nak sebekas kuih tako jagung ni.. Tak pernah rasa...
ReplyDeleteerghhh...sedapnya kak...tak sempat2 lagi nak try buat kuih tako sendiri...huuu
ReplyDeletetgk pic ni dah macam bulan puasa pulaknya...mmg dah dekat puasa pun kan..ehehe.slurppp, sukeee...
ReplyDeleteAssalam Yatie...waahh sedapnya tako...terasa2 sedapnya kat tekak nih...alangkah bahagia kalau dpt hulur kat akak kann...kaan... ^__^
ReplyDeleteAs'kum Kak Yatie cayang muahzz.. waduhh ni good idea ni tauu.. terbaikkk.. enak dan kalau dapat slurrpp tergigit2 jagung tu sure pengsan sedap benor hehehe
ReplyDeletesalam yatie..makan sejok2 mmg sedapkan!meh..1 bekas :D
ReplyDeletememang sedap tako jagung nie... saya bnyk kali buat dh... ikut resepi kak yatie... ape2 pun trima kasih kak yatie sudi share resepi nie...
ReplyDeletesalam kak yatie...
ReplyDeletenampak sedap dan simple ...boleh cuba nnt ih...