Sementara nak taip resepi ni, saya makan kek chiffon yg berbaki 5 potong....hehehe...sedap betullah....
Bahan A
- 6 biji kuning telur
- 2/3 cawan minyak masak/ Mazola
- 2/3 cawan susu cair
- ½ sudu kecil garam
- 3/4 cawan gula halus
- 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
- 2 sudu kecil baking powder* diayak
- Pukul kuning telur, garam dan gula sebentar atau sehingga sebati.
- Masukkan minyak & susu cair dan kacau lagi.
- Masukkan tepung( yg telah diayak bersama b. powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
- 6 biji putih telur
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu kecil cream of tar tar
- 2 sudu besar strawberry emulco
- Pukul putih telur sehingga kembang, masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
- Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu biarkan plain dan satu lagi di campurkan bahan C (strawberry emulco)
- Tuang adunan ke dalam periuk lubang secara berselang seli ...tak perlu di lenser.
- Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
- Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
- Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
akak, saya dtng lagi..nk mkn kek chiffon lak ni...hehe sedapnya..menarik marble pink tu...btw nk tanya kalau x bubuh cream of tar tar tu boleh tak kak..kat sini tak ada jual pula cream tu.
ReplyDeletesalam kak yati,
ReplyDeletetak jadi nak minta kalau dah tinggal 5 slices...ekekekeke...balik la
lama betul yatie tak buat kek cifon ni kan... tah berapa byk kak ilah print baru buat 1 jer kot..dah mariii yg canteek ni ppulaaa ni yg jeles niii ..lapau la pula nieee..
ReplyDeleteaduh! yatie.... ita mmg pantang nampak kek chiffon.. mmg suka sangat ni masuk list ni nanti boleh cuba... TQ for sharing....
ReplyDeletelama dah mas tak menciffon....
ReplyDeletecantik kek cipon tu....nmpk gebu la.....
adoiii teringinnya nak mkn kek chiffon... gara2 chiffon ku tk jadi itu hari, sampai hari ni merajuk tknk berchiffon lgi :D
ReplyDeleteya ampun..
ReplyDeletegiles gebulah kak yatie..
kak..esok simpan utk ku..ayu ke taman u yer...hehehehe
salam yati ..
ReplyDeletelama tul ieda x ke sini .. makin sedap menu2 nie .. gebus lah kek tuu :)
bestnya keke chiffon ni...mau telah air liur rasanya..
ReplyDeletekak yatie..chiffon chiffon ni mmg kegemaran saya..ishh rasanya cam susah je nak mermablekan lapis cam tu kan?sebab dia gebu je nak tuang dlm loyang
ReplyDeleteSalam Yatie..
ReplyDeleteMasih blm ada confident nak buat kek chiffon nih lagi...
tapi bila tgk chiffon yatie mcm teruja nak buat...
As salam yatie,
ReplyDeletekek marble chiffon, wah quite challenging juga nak buat ni..kita pernah buat tapi pasal nak buat marblenya & lama sanagt nak mengadjust tu putih telur dah deflate..huhu
@Nieza
ReplyDeletetakpe dtng lagi, akak mmng suka..nah akak bagi rasa sepotong....nnti Nieza buatlah ya...kalau takde cream of tartar tu gantikan dngn 1 sudu kecil lemon jus....pkl putih telur hingga betul2 kembang....kalau terbalikkan dia tak jatuh...tu je....
@hani
ReplyDeletewkmsalam, hah3..klakorlah pulak, takpelah akak bagi rasa sepotong ya..jadilah wat rasa2 jek...suka tak?...
@ilahjy
ReplyDeletejngn jeles kak...akak buat lagi gebuuuuu....cubalah..
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletesamalah minat kita, suka kek chiffon....mmng sedapkan, lembut mcm sponge....buatlah Ita, guna strawberry emulco senang sikit...sedap plk tu..
@Mas
ReplyDeleteow lama tak menciffon ya...tulah asyik meroti jek...takpe ikut moodlah ya...roti pun best gak..
@zarin
ReplyDeletejngnlah serik, cuba lagi..kalau buat kek chiffon ni, pkl putih telur kena betul2 kembang barulah jadi...pastu cara kaup baliknya tu penting...mudah je...mesti jadi kali ni..
@Citarasa Rinduan
ReplyDeletemmng gebu dan tinggi kek chiffon ni....kalau Ayu dtng akak buat yg lainlah...bagi sebuku kek punya..hehehehe..
@ieda
ReplyDeletewkmsalam, Tq sudi luangkan masa di sini..mmng gebu dan sedap kek ni..cubalah..
@Idah
ReplyDeleteciannya leleh air liur...mailah cuba buat kek chiffon ni..sedap tau..
@izahdaut
ReplyDeletemana ada susahnya Izah, pada akak kek paling senanglah ni...lapiskan mcm kek marble, tu je...yg penting pukul putih telur tu hingga betul2 kembang....klau terbalikkan dia tak jatuh..tu je...cubalah..
@Mama Nani/Mama Hawa.
ReplyDeletewkmsalam,ikut je cara2nya Mama...pasti menjadi punya..cubalah..
@Ayu
ReplyDeletewkmsalam, pada yatie cara ni paling senang...cubalah, mesti menjadi punya..
Salam Yatie,
ReplyDeleteakak nak tanya lah, apa tujuan Yatie menghentak kek tu sebelum dibakar. Akak pernah ikut kelas belajar membaking, tapi dia ajar menghentak selepas keluar oven.
salam yatie wow rajinnya dia siap marble lagi
ReplyDeletesalam yatie...cantik betullah kek chiffon yatie ni...gebu dan kemas je lapisan marblenya...
ReplyDeletekak...klu x leser kan loyang ngan minyak xpe ker.... x melekat ker....
ReplyDelete