BAHAN-BAHANNYA :-)
- 250 gram tepung roti (high protein flour)
- 50 gram gula halus @ gula kastor
- 1/2 camca teh garam halus
- 10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
- 1/4 camca teh bread improver
- 1/4 camca teh bread softerner
- 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
- 6 gram instant yeast
- 20 g mentega
- 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
- 14 batang sosej "Ayamas"
- Bijan untuk hiasan
1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2)
2. UNTUK SOSEJ ROLL :- Celur sekejap sosej, tos, sejukkan dan lap kering. Tumbuk doh untuk membuang udara, bagi doh pada 14 bahagian. Ambil satu bahagian, tarik sikit dan lilit pada sosej, tapi pastikan hujung dan pangkal sosei tidak tertutup. Lilit dengan kaedah menindih dan hujung doh diselitkan bawah lilitan, tujuan untuk mengelakkan dok terbuka bila kembang nanti. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap.
3. Biar 45 minit, sapu baki telur dan tabur dengan bijan. Bakar 25 minit pada suhu 190C dalam oven yang telah dipanaskan hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan..
Assalam Kak Yatie,
ReplyDeletewah gebusnya roti akak ni...geram nengok...bila la nieza nk start meroti ni...azam nk buat dah ada tapi mood nk buat tak dak lagi...hehe
gebusssnya roti tu, rajin kak yati meroti....
ReplyDeletememang gebu tul kak yatie roti tu..lama da tak meroti nihkena asah bakat menguli balik neh..hahaa
ReplyDeletesalam yatie, k.nor pun buat roti sosej gak! hehe tp yg akak punya gelap atas tu.. tp dah licin pong hehe
ReplyDeleteAssalam yatie,wah ade roti sosej dah lama sy tak meroti angin R belum datang,selamat menyambut tahun baru
ReplyDeleteSalam Yatie,
ReplyDeleteselamat tahun baru. Wah cantik betul roti sosej tu. Jeles akak tengok, yatie ni kalau buat apa2 menjadi je ngan cantiknya. akak tak pernah meroti lagi sebab malas nak menguli tu
Sedap ni buat minum petang..hehe...
ReplyDeleteSlm kak Yatie..
ReplyDeleteSelamat tahun baru..Akak ni mmg rajin betullah..Naz kalau bab roti meroti ni lambat sikit rajinnya sbb bm dah rosak..hehehe..
salam kak.... teringin nak wat roti sejuk2 nih... tp yg tak tahan bab nk nunggu naik tuh...smlm wat pizza jd bantat! hahahahaha.... tp sbb lapo abies juga! hihihi
ReplyDeletesalam...cantik gulung roti sekata je..saya penah buat sekali tp gulungnya herot pekot cam tangan org kidal je..
ReplyDelete