Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam - dipotong 12 dicuci dan toskan
- 2 batang serai- di ketuk
- 4 btng serai*
- 1 biji bawang besar*
- 5 ullas bwng merah *
- 4 ulas bawang putih*
- 6 biji cili merah*
- 10 biji cili api* - jika suka pedas
- 1 inci kunyit hidup*
- 1 inci halia*(* bhn2 yg perlu di kisar halus)
- 2 keping asam keping
- 1 labu bawang besar - dipotong bulat
- 1 cawan air
- minyak untuk menumis
- garam dan sedikit gula gula
- Ayam di potong, di cuci bersih dan toskan....lumurkan sedikit garam. Ketepikan.
- Kisar bahan2 yang bertanda * hingga halus.
- Panaskan minyak, masukkan bawang besar yg di potong bulat, tumiskan sebentar.
- Masukkan bahan2 kisar dan tumiskan hingga wangi.Masukkan serai yg di ketuk....kacau lagi sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan asam keping... kacau dan biarkan mendidih.
- Tambah sedikit air, garam dan gula. Kacau dan perasakan, sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah angkat dan hidangkan.
salam kak yatie...saya dtng bawa roti nk tukar ngan ayam serai ni dah berbau harum ayam serai ni sampai dapur saya dah ni...hehehe
ReplyDeletekak yati....err....nampak sedap ayam serai ni...kecur mulut......err dah abis ker? Tulang jer....errrkkkk!! He3...
ReplyDeleteSalam Yatie,
ReplyDeletelauk2 simple macam ni memang sedap kan
walau pun simple tapi nmpk sedappp ...nnti boleh mas try buat...he..he..
ReplyDeletenampak sedap je tie ayam tu
ReplyDeletesedapnyerr...terliur su...hehe!
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletedah terbau2 ayam serai ni kat sini..sedap ni!!..
sedapnye!!!! dh masuk list..mie dh leh bayang dah, mkn aym ni dgn nasi panas2..smbl belacan skit...fuhhhh,terangkat
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletesedapnyer ayam serai nih...mcm ayam masak padang kak eh? leh try la nanti2.. xde stok ayam neh..
salam kak yatie...biasa masak gini,memang sedapp..kitorg panggil ayam masak kunyit jer ni kak..tp tak letak bwg besar je bezanya..hehe..lenkali leh try cara akak lak.. ;)
ReplyDelete