Saturday, January 1, 2011

Apam Beras Eno

Assalammualaikum dan selamat tahun baru semua. Semoga ada azam baru dan semangat baru yg berterusan buat kita semua. Oklah inilah apam beras eno tahun baru. Ceria tak warnanya? Inilah gambaran keceriaan...hehehe guwau jek. Inilah menu pertama tahun baru tetapi resepi lama....tapi tetap di minati oleh kami sekeluarga dulu, kini dan selamanya...kalau apam mmng tak jemu punya. Resepi asal adalah dari K.Watie terima kasih berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni.



Bahan-bahannya:

  • 1 cawan nasi
  • 11/4 cawan air
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 1 paket kecil eno
Cara-caranya:
  1. Blend nasi dan air hingga hancur. Tambahkan gula, tepung beras dan yis. Blend sekali lagi hingga sebati.
  2. Perapkan adunan tadi 4-5 jam.
  3. Tambahkan pewarna jika suka, kacau perlahan.
  4. Tambahkan eno dan gaul sebati secara perlahan-lahan.
  5. Masukkan dalam acuan kuih lompang yg telah di sapu sedikit minyak dan kukus selama lebih kurang 15 minit dengan api kuat.

16 comments:

  1. salam dah selamat tahun baru 2o11 yatie..
    akak tak boleh tengok apam ni..dah cuba buat dah tapi tak letak warna..
    cantik2 apam dirumah yatie ni..

    ReplyDelete
  2. selamat tahun baru kak yatie....
    wahhhh...cantiknya apam.....warna warni,nak 4 biji boleh wat bekpesss, he..he..

    ReplyDelete
  3. wah..ceria nya mcm mentari pagi ni....cak kak yatie. apamneh mmg best..the best..

    ReplyDelete
  4. nampak gebus je apam kak yati ni..knapa la saya buat xdpt mcm tu..sob sob sob

    ReplyDelete
  5. Salam New Year kak!
    wah cun nyer apam akak ni...ceriala...mulakan hari baru dan thn baru dgn ceria!..i like!...hehe

    ReplyDelete
  6. @kak Erna
    wkmsalam, dan slmt thn baru gak wat akak sekeluarga....yatie mmng suka apam2 ni kak..tu yg suka buat dan suka makan...tak jemu2..

    ReplyDelete
  7. @Mas
    wkmsalam, slmt thn baru gak wat Mas sekeluarga...nak ke apam ni...nak warna apa?..tinggal putih je ni...kih3..

    ReplyDelete
  8. @izahdaut
    Caaakkkkk.....gak utk Izah...uwaaa cerianya dia....nah ambek apam sepiring...warna putih jelah ya..

    ReplyDelete
  9. @zarriq n anas
    mudah je buat apam ni..ikut je cara2nya..pasti gebu punya..

    ReplyDelete
  10. @Nieza
    Happy New Year To You too....ceria2 selalu...jom makan apam kat umah akak je sambil borak2..

    ReplyDelete
  11. salam kak... lewat mlm ni br dtg...apam ader lg tak? cantik gebu! mcm2 kaler ader..,,

    ReplyDelete
  12. kak yatie, lawa2nye apam kak yatie... ni rasa nak buat ni...slmt tahun baru 2011 kak yatie...

    ReplyDelete
  13. Salam perkenalan Kak Yatie, tak sangka ada juga peminat apam spt Kaz ni. Yg bestnya Kak Yatie sekeluarga suka apam, Kaz ni sorang je suka apam, tu yg tak best sikit bila nak buat. Apa pun, seronok jumpa blog kak yatie ni sbb mcm2 resepi apam ada, InsyaAllah Kaz akan try.

    ReplyDelete
  14. Selamat tahun baru..
    Semoga terus sukses dan berjaya dalam hidup yer..

    ReplyDelete
  15. terima kasih.....menjadi buat apam nie...sedap..gebu..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails