Bahan -Bahan
- 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar - xde! ikan apa2 ajer!
- 2 sudu teh air perahan limau nipis
- 1 sudu teh garam
- 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
- 4 helai daun pandan - hiris halus
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
- 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
- 5 tangkai selasih - diambil daunnya - x ltk
- 2 biji tomato merah - potong dadu
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
- 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
- 12 biji bawang merah
- 7 biji cili padi merah
- 5 biji buah keras - bakar kejap
- 3 cm kunyit hidup - bakar - tak bakar pong dua2
- 2 cm halia
- Daun senduduk secukupnya-tak letak sbb takde
- 1 biji timun - dipotong serong
- 4 tangkai selasih
- 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
- Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
- Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
- Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
- Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
- Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...
Salam Kak Yatie, agaknya mmg sedap sungguh resepi ni ya sbb dah byk kali Kaz jumpa resepi ni sewaktu blogwalking. InsyaAllah, nanti Kaz nak try pula sbb ikan siakap ni mmg favourite sekeluarga.
ReplyDeleteKelmarin Kaz buat chocolate cake, utk topping Kaz guna resepi Kak Yati yg guna serbuk koko+ susu pekat+ minyak masak tu. Sedap sgt2, selama ni Kaz guna cooking chocolate aje, tq 4 sharing.
haaaaa..baru kak yatie tahu kesedapan ikan bakar berempah woku ni....
ReplyDeletemas pun sampai menjilat jari masa makan ikan ni...sangat sedapp kan kak yatie...apa lagi akak guna ikan segar...perhhh...memang terangkat...
wah tie bestnya sy pun suke baunga wangi je kan
ReplyDeletesedapnye kak yatie...mie pn dh lama xbuat ikan nih...nmpk kak yatie tayang macam best je kalau buat jgk...
ReplyDeleteSalaam.This has made me hungry( dribbling over key board) Nice looks good,Thanks for sharing
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteSangat menyelerakan. Minggu lepas buat ikan siakap stim ambik resepi dari sini. Hasilnya marvellous (hehehe tekan lif sendiri nampak). So minggu depan kena cuba yang ni pulak le nampak gaye nye.
salam yatie,
ReplyDeletememang sedap ikan ni..kita dah banyak kali cuba..sampai,ketitisan terkakhir, kita makan..hehe
@Kaz
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap sangat ikan bakar ni....kalau nak rasa, cubalah buat...mmmng berbaloi...baunya yg harum tu yg membuatkan ikan bakar ni special sangat...
= tq sudi wat topping kek tu...mmng moist je kan...
@Mas
ReplyDeletemmng betul2 sedaplah Mas...akak masak sampai 3 ekor ikan siakap segar....sedap dan puas makan...lenkali leh buat lagi ni...
@Chik Mimi
ReplyDeletemmng sedap dan harum je bau rempah dan daun2 tu...rasanya lagilah....
@Mimiey.. (^-^)
ReplyDeleteow...akak terlupa Mimiey pun pernah buat jugakan....mmng sedapkan ikan bakar woku ni...
@zingtrial
ReplyDeletewkmsalam, thanks for dropping by..
@Kak Sam
ReplyDeletewkmsalam, lenkali cuba akak masak siakap bakar berempah woku ni plk...fulamak mmng sedap betul kak..bau harum daun2 tu yg buatkan ikan ni sedap sngt...cubalah..
=tq sudi cuba siakap stim tu..
@Ayu
ReplyDeletewkmsalam, klakorlah Ayu ni...makan sampai ketitisan terakhir...dpt Yatie bayangkan...kasi licin pinggan tu....jilat segala jari jemari...mmng sedapkan..
salam kak...
ReplyDeletemasih terhingat2 kesedapan ikan nih... mmg sedap kan kak kan.... adehhh nak carik ikan dulu lah! nak buat lagik! hihi
salam...
ReplyDeletememang sedap yatie...
mr.mama dah 2 kali buatnyee....
wahhh, nmpak cm sgt sedap! nnti nk try wat ;)
ReplyDeletePerghhh betul2 sedap, dah try buat dah... tq kakkk share resepinyeee
ReplyDelete