Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi sejuk
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 70 gm udang geragau kering (satu bungkus harga RM 1.50)- rendam, cuci dan toskan
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis ( saya belah 2, pastu buang biji dan cincang halus)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali udang geragau yg telah di cuci dan di toskan tadi. Gaul lagi sehingga sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
assalammualaikum kak yati....
ReplyDeletesaya dtg nie dgn pinggan kosong...ada lagi ker?bak 4-5 ketui...hehehe.
nampak sedap .....nyum3x
yatie,akak dah tak larat tgk cucur niii..mlm2 dtg sini tgk cucur terus perot jadi munyi2..isshh..kena buat sesuatu nih..:)
ReplyDeletesalam..k.yatie..
ReplyDeleteayu ingat lagi resepi udang geragau dr kak hana...
heheheh. guna nasi...nanti nak cuba gaklah..
rajinnya akak...saya rajin singgah jer..hehe singgah lagi dapur akak nk mkn cucur nasi pula yummy!...hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteMacam pernah kulihat cucur ini tapi dimana ya? ...Tetttt jawabnya di sinar kehidupanku le. Hahahaha
nak cuba jugakla... tak penah buat jemput guna nasi sejuk
ReplyDeletecucur ni mmg enak bila makan time perut tgh lapar...nak3 lagi musim hujan skrg ni...simple kan kak....
ReplyDeleteAssalamualaikum kak yatie...
ReplyDeletesaya dah try cucur ni...mmg sedap n gebu..dapat pujian dr boss..hihi..thanks kongsi resepi =)