Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam-(Saya guna 1 ekor jadi bahan2 rempah digandakan)
- *3 ulas bawang putih
- *3 biji bawang kecil
- *1 inci halia
- *1 inci lengkuas
- *1 sudu kecil jintan manis
- 10 biji cili api-dibelah 2 tapi tak putus
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 1 batang serai diketuk
- 2 sudu besar air asam jawa
- sedikit air -saya tambah
- Garam dan sedikit gula
- Ayam dipotong sederhana besar & goreng hingga kekuningan(jangan terlalu garing)(saya gaulkan dengan sedikit garam & kunyit).
- Tumbuk bahan bertanda* dan tumis bersama serai hingga kekuningan.
- Masukkan cili padi, bawang besar, air asam & ayam(saya tambah air lagi sikit).
- Perasakan dgn garam dan sedikit gula. Masak hingga kuah agak pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
salam kak yatie, simple pun sodap!hehe...btw enjoy your weekend..:)
ReplyDeletekak yatie...sedap nyer nmpk masak ayam cam ni..kalau letak serai lebih sikit lagi wangi kot kan...nak try nak try...
ReplyDeletekak yatie, mas selalu masak ayam masak asam ni, kekadang tukar ngan ikan..memang sedappp..
ReplyDeletesedapnye.
ReplyDeleteteringin nak makan mak masak~
Nak try lah nanti, selalu masak guna ikan, tak tau ayam pun boleh buat jgk...
ReplyDeletedapat agak rasa ayam masak asam ni..pastinya sedap..serai tu membangkitkan bau dan rasanya.Salam hujung minggu:)
ReplyDeleteSalam Yatie :D
ReplyDeletemenggoda seh ayam msk asam.. blm pernah dgr atau msk.. kalau ikan ada lah. Sedap tak Yatie?
kalau makan ngan nasi himpit ni pasti sedap kan
ReplyDeletewahh menarik nih! suker klu ader rasa2 masam.. leh masuk list!
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletesorry kita datang lamabt..maklumlah hujung minggu tak boleh depan pc...hehe..lauk ayam asam ni mesti dah habis..heheh..thanks yatie, sudi cuba..alahai recipe pun orang punya..kita kalau tak ada recipe memang tak jadi punya..haha..
slm..
ReplyDeleteakak mintak izin mau share resipi yer..tq..
melelh air liur tgk..sb posa..hu2..
meme sedap ayam masak asam ni...mak org slalu buat dari org kecik2 ag..da bebelas taun makan xjemu pon..sedap....
ReplyDelete