Terima kasih sekali lagi pada kawan2 yg sudi memberi ucap tahniah di atas ulangtahun pertama blog Sinar Kehidupanku. Gembira dan terharu di buatnya, terima kasih juga pada follower2 yg baru....kunjungan anda semua amat2 saya hargainya....sayang anda semua.
Oklah, hari ni saya masak Ayam Masak Bali....sedap sangat dngn rasa rempahnya dan aroma daun kari dan daun limau purut di gabungkan, membuatkan ayam ni sedap sangat. Resepi asal dai blog Oh Malaysia/ Amir...tak sangka ya pemuda ni pandai memasak....sedap pulak tuuu. Saya C&P dari Nieza yg mmng rajin mencuba masakkan yg sememangnya sedap. TQ Nieza bagi idea utk masak ayam ni....akak suka sangat rasanya...
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam- di ptng 12, cuci dan toskan
- 1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 2 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu kecil ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecik jintan kasar
- 3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
- Kicap pekat- saya letak 3 sudu besar
- Cili kering- saya guna 1 cwn cili kisar
- 1 tangkai daun kari
- 3-4 helai daun limau purut
- Asam keping-saya guna 1 kpng
- Minyak masak
- Garam
- Gula
- Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
- Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
- Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
- Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
salam Kak Yatie,
ReplyDeletesaya datang nk mkn ayam ni...org kat Msia semua dah masuk tido x mau mkn dah tu... saya lak baru nk minum ptng..hehe nk bawa blk lauk ni utk dinner yer...hehe btw thanks a lot kak sudi cuba resepi ni...memang sedap...x rugi mencuba...:)
salam kak...
ReplyDeleteswdapnyer klu dpt ayam nih... dah masuk list tp lom menyempat nk buat lagik... kiter suker bab yg byk tulang.. hihi
yatie...jauhnyalah nak masak ke pi bali...ekekekek.... menyelerakan sungguh...
ReplyDeleteterliur tengok ayam tu...cicah ngan roti pun sedapp ni...he..he..
ReplyDeletesalam yatie...wahhh sibuk2 pun sempat gak masak lauk sedap cam gini...memang ibu yang rajin...
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletenampak sedap ayam tu...masuk list.
thn ni semua anak sy dah masuk sekolah. Isa tadika..selalu nak kena 'panas enjin' dulu baru ok kat sekolah. alhamdulillah sekolah belakang rumah je...
kak yatie, sedap nyeeeeeeeeeee....dah abis ker? Huk3!!!!
ReplyDelete@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, sorry ya udah pinislah ayam ni...sedap sangat...thanks berkongsi resepi yg best ni...
@hana
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap ayam msk bali ni...kalau nak teringin tu, bolehlah cuba resepi ni..
@leen hussain
ReplyDeletetak tau pulak nape di beri nama ayam masak bali....takyah pergi bali pun dah leh mkn lauknya...kih3..sedap tau...
@Mas
ReplyDeletemmng sedap ayam msk mcm ni...mkn dngn roti pun sedap gak..cubalah..
@ima
ReplyDeletewkmsalam, sibuk mcmana pun mmng kena mask Ima...tapi lauk mcm ni mudah je....sedap plk tu...lehlah cuba..
@Suzi
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap ayam ni..cubalah...uwaaa senanglah gitu, sklh belakang umah je...
@Ayu Safieza
ReplyDeletealamak dah abeslah ayam ni...cubalah masak mcm ni...sedap tau..
Salam K.Yatie..adehh, sedapnya..tp aklo bab kena masukkan ketumbar apa,zla fail sket,teruk kan..heheh
ReplyDelete