Bahan-Bahan
- 5 ekor ikan mata besar/ apa2 jenis ikan kegemaran
- 1 btg serai- diketuk
- 2 kuntum bunga kantan- di belah 2
- 2 biji buah tomato- di belah 4
- 2 cwn santan pekat
- 1 cwn air
- 1 keping asam keping
- garam dan sedikit gula
- sedikit serbuk kunyit utk mengoreng ikan
- minyak secukupnya
- 10 biji cili padi merah atau lebih
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- sedikit belacan
- Ikan di bersihkan, cuci dan toskan. Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit.
- Goreng ikan separuh masak atau embal2....setelah masak, ketepikan dulu.
- Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Tumiskan bahan2 kisar dan masukkan serai, tumiskan sehingga naik bau.
- Masukkan air, santan, asam keping, garam dan sedikit gula. Kacau lagi dan masukkan bunga kantan yg telah di belah 2.
- Masukkan ikan dan kacau lagi sehingga kuah mesra dngn ikan..... biarkan kuah mendidih.
- Masukkan buah tomato yg telah di belah 4...kacau lagi dan perasakan.
- Sekiranya dah ok, matikan api dan bolehlah diangkat dan di hidangkan.
salam kak
ReplyDeleteeerrmm lazatnya..ada bunga kantan lagi. kalau ikan duri....lagi sedap tu.
tk pernah mkn lg lauk ni tp tengok gambar pun dah terliur dah...nanti nak cuba lah
ReplyDeletesalam kak yati,
ReplyDeletemcm dpt rase je ikan akak tu..pekat dan likat..yummmy
Yatie..bunga kantan dah mahal kat pasar sini..klu belakang umah mak tu sampai tak terbuat gulai pulak..Dulu ada bawa blk pokok bunga kantan jiran pesan..ku tengok pokok tu tak naik2 mcm tak cukup vitamin..hehehe
ReplyDeletesalam yatie
ReplyDeletekak ilah tak pernah masak mcm ni masuk belacan..selalu sambal biasa jer masuk belacan umpama sambal ikan bilis/ sambal ikan.mesti ada kelainan santan campur belacan.. nanti kak ilah nak try laa..sellu nmpak dlm dapo che mat pun masuk belacan setiap masakan dia..
dapat pula bunga kantan..ratah mcm tu jer..
dah balik malysia semua ada kan..
Salam tuan umah,
ReplyDeleteIkan mata besar tu ikan lolong ke? Atau ikan apa?
Salam Yatie....
ReplyDeleteSedappppnya.....ni belum makan malam....bila tgk menu Yatie ni terus rasa lapar.....
Assalamualaikum...
ReplyDeleteK yatie boleh mai hantar ke penang sikit tak. Kami la ni tak buleh beli santan le.
Salam Yatie akk suka lauk ikan gini..selalunya akk buat guna ikan keli je...emm sedapnya lama dah tak buat ni
ReplyDeleteSalam....
ReplyDeleteamboi...seedapnya....teliuq ahh nengok ikan tu...cilok resepi nie he..he..he.. boleh kan??? tq.
sedappnya kak...klu ngan tukar ayam pun boleh kan...he..he...
ReplyDeletengeee sgt suka page ni ! sbb ada bnyk mknan sedap2 hehehe
ReplyDeletekak yatie..saya dtg malam2 ke dapor kak yatie ni..1st time saya dengar masakan ni kak yatie..hmmm bunga kantan ngan masak lemak..fuhh harum betoi ni..ikan mata besar tu ikan apa akak?mmnanti ku cuba la lauk ni..
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletewah ini mesti nak cuba ni..kita memang suka lauk pedas2..macam ni..
Salam kak Yatie..
ReplyDeleteIshhhhh.. Lauk2 guna cili padi ni kegemaran Naz ni..
assalam kak, sedapnya...terliur saya mlm2 ni dgn bau harum bunga kantan pulak tu...kat sini x ada jual ..bw dr M'sia jer pastu frozenkan guna lak jimat2..hehehe
ReplyDelete