Friday, January 7, 2011

Cucur Nasi Jejari Ketam

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera semua. Hari ni saya buat cucur nasi jejari ketam....ianya sesuai utk sarapan pagi ataupun minum petang. Biasanya orang panggil cucur, jemput2 ataupun cekodok. Bagi saya namanya je yg lain tapi hasilnya sama sbb ianya di goreng. Kadang2 saya lebih suka sebut jemput2 je sbb ianya memerlukan jemput dan menjemput lagi hingga terendam di dlm minyak masak yg panas...dan dtng lagi menjemput utk di angkat bila dah masak atau kekuningan. Hai merepek pulak petang2 ni...ini adalah gara2 line tenet yg slow arini...tu yg tuan punya blog ni pun dah naik ting tong je....

Sebenarnya cucur ni mcm cucur nasi ikan bilis yg pernah saya buat dulu. Kali ni saya cuma gantikan ikan bilis pada udng kering dan saya tambahkan crabsticks yg sememangnya menjadi kegemaran anak2. Bila buat cucur nasi yg letak nasi ni...cepat je licin...ianya lembut je walau dah seharian. Jom kita lihat bahan2 yg mudah ni...



Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1 sudu besar udng kering-rendam dan toskan
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali udng kering, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan crabstick dan gaul hingga sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
= Boleh juga gunakan sudu utk mengoreng cucur ni...sudu hendaklah di celupkan sebentar kedlm minyak panas tadi dan jemputlah adunan cucur tadi kedlm minyak gorengan....dan buatlah sehingga habis...

15 comments:

  1. tak pernah makan dan dengar cucur nasi..haha..ha ah btol..orang johor panggil jemput2..hehe

    ReplyDelete
  2. Wah! yg ni letak jejari ketam ya, mesti Yaya suka kalau sy buat. Betullah, sis. Kalu cucur nasi lembut jer bila digigit tapi kalu cucur tepung biasa agak liat juga kalu tak bancuh skali ngan baking powder. Tapi satu lagi petua bancuh tepung ngan air suam utk lmbutkan. Ceh! pandai jer aku nak ngajo... kih3. Sebenarnya dlm pale otak ni dah berangan esok nak buat cucur nasi Kak Yatie.. tkeluarlak ptg2 ni kat sini ya.. Aish! Byk lak sy bebel.. mklumlah org baru baik sakit... jgn maraaaaaa

    ReplyDelete
  3. salam kak...
    datang nk ngendeng nih... mmg btol tuh kak... cuma pelbagaikan isi dlm jerk.. sok sok nk try buh ayam ke, lembu ke, erkkk ader ke?hihi.. kite plak tgh tk bgn2 nih mls beno nk wat num ptg! sejokkkkkk

    ReplyDelete
  4. kak yati..nak ngendeng gak cucur tu....tengok jer dah tahu sedapppp...kretif betoi kak yatie ni....

    ReplyDelete
  5. sedapnya...nak cikit...hi3

    ReplyDelete
  6. Waaaaa..bestnyaaaa cucur nasi!!!!

    ReplyDelete
  7. Mesti sedap cucur ni.. Next time boleh cuba resepi Kak Yati ni.. Tak pernah makan cucur campur nasi..

    ReplyDelete
  8. Sally pun tak pernak cuba lagi guna nasi ni..tgk ramai yang dah buat kan...harus kena cuba gak nnt ni

    ReplyDelete
  9. as salam Yatie,

    wah, tak pernah lak buat cucur nasi ni, mesti cuba jugak ni

    ReplyDelete
  10. sedapnyer cucur ni... pulak tu makan time ujan2 cam ni... mmg kenyang la sampai ke malam... ada lagi tak? mintak cikit.... hihihi

    ReplyDelete
  11. salam yatie..pekena kopi n cucur hujan2 ptg ni syiok :))

    ReplyDelete
  12. wah!! nampak sedappp! boleh cuba nie..
    nnati p market leh beli jejari ketam..
    thx ..deqlis copy resepi yer..:-)

    ReplyDelete
  13. Salam kak yatie: sedapnya cucur nasi ni ...dah pernah buat dah tapi yg bubuh isi ketam lum try lagi...nanti boleh cuba ni..thanks kak..:)

    ReplyDelete
  14. 1st time saya buat cucur nasi.. lembut.. semua org suka.. (*_*)

    ReplyDelete
  15. yummy..meleleh sudah air liur ni..
    jemputla singgah ke http://www.1001impianhidup.com/

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails