BAHAN A :-
- 4 kuning telur (gred A)
- 135 ml air
- 85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
- 1/4 camca teh garam halus
- 100 g gula halus
- 135 g tepung gandum
- 15 g serbuk koko
- 1 camca teh esen vanilla
- 1 camca teh baking powder
- 4 putih telur (gred A)
- 90 g gula halus
- Secubit cream of tartar
- Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut.
- Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
- Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
- Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
- Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
- Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya.
- Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang....
Salam Yatie...wah rata-rata orang semua dok buat kek chiffon ya!
ReplyDeleterajinnya kak yatie mencipon...nampak sedap sangat...mas nak 2 ketoi....
ReplyDeletesalam yatie.
ReplyDeleteapa khabar? mcmana cuti2 n bersiaran dr new york la ni.:))
gebunya kek chiffon ni yatie, mulus gitu. geram akk rasa nak ngappp je. hehe...
selamat menyambut malam nisfu syaaban ya.:))
salam yatie..wahhh nampak gebunya chiffon cake tu...ima memang suka makan chiffon cake ni...nak sikit ada lagi tak?...
ReplyDeletesalam kak yatie...waaaa memalam menggoda dgn kek sipon pulakk..pstt kak, kak ummi kan. dia kan..ishh segan nak cerita, nanti dia rebus saya hidup2..hahaha
ReplyDeletesalam
ReplyDeletecream of tar-tar tu cm mn nk dapatkn...
tak pernah dgr...