Bahan A
- 100 gm mentega
- 75 gm minyak sapi
- 60 gm gula kastor
- 1/2 sudu kecil pewarna hijau epal
- 50 gm serbuk badam
- 15 gm tepung beras
- 220 gm tepung gandum
- Coklat masakan putih
- Manik gula warna warni
- Pukul mentega,gula kastor, minyak sapi dan pewarna hijau epal sehingga sebati.
- Kemudian, masukkan tepung beras dan tepung gandum dan gaul sebati. Masukkan serbuk badam. Rehatkan adunan seketika
- Selepas itu, bolehlah diuli dan canai doh dan terapkan menggunakan acuan.
- Bakar pada suhu 175C selama 20 minit
- Setelah sejuk, paip atau lorek dgn coklat masakan putih dan taburkan manik gula warna warni.( Setelah siap, saya letak dlm peti ais selama 10 minit supaya coklat putih cepat membeku)
salam yatie...wahhh dah buat percubaan untuk raya ye...baguslah tu,cuba2 dulu...nanti boleh pilih mana yang lebih sedap untuk dibuat rayakan...
ReplyDeletemesti sedap sebab ada minyak sapi tu..rasa dia rangup keras ke rangup lembut kak?erkk..betul ke soalan nih
ReplyDeletebetul..larra pun salu try buat dulu..pastu baru tau sesuai tak ngan tekak kita kan..hehhe.
ReplyDeletewaahh hijau gituh...
ReplyDeletejom tolong mie ngan 8888
// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //
salam yatie.
ReplyDeleteamboi...dh mencuba resepi kuih raya ye? cuba byk2 ye...lps tu bagitau mana yg sedap. leh k.ita copy resepi dan buat utk raya nanti...hehehe