Bahan-bahan
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan gula
- 5 cawan santan
- 1 sudu kecil garam
- pewarna merah dan perisa rose
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Masukkan perisa rose dan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
- Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
- Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan lagi adunan merah dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
- Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan.
salam k.yatie..
ReplyDeletemintak 2 ptg nk sarap ni :)
wkmsalam, ambillah sepiring ni...akak buat seloyang tu...
ReplyDeletesalam yatie..
ReplyDeletecantik lapisan kuih lapis ni...thanks 4 sharing. Kte cnp dulu resepinya.
salam kak yatie..geram tul kuih lapis nih..slalu je cun cun kak yatie nyer menu tauu
ReplyDeletefulamakkkk cantik bangat kuih niii.... akak pula buat talam jagung lagi..semalam.. bawa g tasik makan dgn kwn2 taici n poco2...pagi tadi..baru balik niii...
ReplyDeletelepas ni akak nak try lapis yatie ni pula.. macehhh resepi..
yatie, cam ner yatie potong kueh2 talam tu ya, licin dan cntik aje akak nengok. guna pisau biasa ker atau pisau plastik? bab potong ni akak lemah, selalu x cntik tau!
ReplyDeleteTerasa lak macam nak melapis....dah lama tak melapis...kali ni nak try resepi Yati lak ...Akak mohon guna resepi ya...kalau rajin adalah jaudah ni atas meja...kalau tak....erm..simpan dulu hehehe!
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeletecantiknya...lapis2 tu...! kagum saya. mesti lembut kue lapis ni,kan? kagum2x. bole masuk list nih. :)
Splendido...complimenti !
ReplyDeletealamak Yatie...sedap nya kuih lapis nih!!! tadi nampak kat umah...eh saper eh..lupa plak...suka makan kopek selapis selapis..
ReplyDeleteDayang Jack=> wkmsalam, boleh je...silakan.
ReplyDeleteIzahdaut=> wkmsalam, thanks...ye ke cun kuih ni...mai akak upah sepiring kuih..nak tak...hi3..
Kak Jalilah=> wow sedap tu talam jagung, minat kita sama ya kak...bolehlah cuba bila free..
ReplyDeleteKak Am=> kuih talam/ kuih lapis, tunggu betul2 sejuk, baru boleh potong...kalau tak, tak berapa cantik...yatie guna pisau plastik...pisau biasa pun boleh juga, tapi kena salut dngn plastik..
Watierman=> silakan mencuba...resepi ni mmng utk di kongsi bersama..
ReplyDeleteIndahhouse=> thanks, kuih ni mmng sedap dan lembut...cubalah..
Moni=> thanks for your compliment
ReplyDeleteYat Maria=> memanglah...bkn budak je suka kopek selapis demi selapis, mak budak pun sama...hi3..
a'kum kak yatie...saya dah buat kuih lapis ni...mmg sedap la kak...tq
ReplyDeleteSalam k yati... mungkin k yati x kenal sy,tp sy suke singgah blog k yati ni..terliur dibuatnye bila tgk setiap masakan akk.. sy baru je mencuba resepi kuih lapis ni..ternyata mmg menjadi..lembut dan sedap plak tu..even first time buat, tp menjadi...seronok sgt...terima kasih byk2 ye kak sbb sudi share resepi...mtk maaf sbb amik resepi akk tanpa pengetahuan...huhuhu~
ReplyDelete