Bahan-Bahan
- 10 keping tauhu
- timun (saya guna 1 biji timun sederhana)
- sengkuang (saya letak 1/2 sengkuang)
- carrot (saya guna 1 batang - jgn pilih yg keras sgt)
- Taugeh- buang akarnya, cuci, celur sekejap dan toskan
- minyak secukupnya utk goreng tauhu
- Tauhu dipotong 3 segi dan goreng sampai masak.
- Sementara tu, hiriskan sengkuang, carrot dan timun. Celurkan taugeh sekejap je dan toskan.
- Ketepikan dulu.
- 5 tangkai cili merah
- 4 tangkai cili kering-potong kecil, cuci dan rendamkan dngn air panas
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan air atau secukupnya
- garam
- gula secukup rasa (2 sudu besar)
- 1 biji jus limau kasturi
- Mesinkan semua bahan kecuali jus limau.
- Masakkan sos sehingga pekat.
- Campurkan jus limau dan kacau rata.
- Belahkan bahagian tauhu yg hendak di masukkan sayuran.
- Masukkan sayuran dalam belahan tahu dan hidangkan bersama sos cili merah
wahh...sedap. lame x buat. boleh jadi menu berbuka puasa ni ^^
ReplyDeleteSedapnya kak.. Hubby dh beli td tauhu esok kot nak buat. Biasa pki sos cili sket. Esok nk cuba resepi akk ni pulak. Bhn dh ada dah smua
ReplyDeleteDi johor selalu mkn tahu sumbat dgn kuah kacang, boleh cuba resepi kuah cili pula
ReplyDeletesedapnya nampak.. :D
ReplyDelete