Bahan-Bahan
- 2 batang terung biru/panjang
- 2 ekor ikan kerapu-saiz sederhana- bersihkan, cuci dan toskan
- 1 cawan cili kisar
- 1 sudu kecil asam jawa- bancuh dngn 1/4 cwn air
- Garam dan gula secukup rasa
- sedikit kunyit serbuk
- minyak masak secukupnya
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 2 biji buah keras
- 2 sudu besar udang kering- cuci, rendam dan toskan
- Terung, dikupas sedikit kulitnya, potong 3 dan di belah lagi kpd 2 bahagian.Belahkan tengahnya tapi jngn sampai putus. Rendam dalam air yang dimasukkan sedikit garam.
- Toskan terung tadi, kemudian goreng sekejap dalam minyak panas dan balik2kan. Bila dah masak,angkat, tos dan letak atas paper towel. Ketepikan dulu.
- Ikan di gaul dngn sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan sehingga masak tapi jngn garing sngt. Angkat dan toskan. Letak dlm pinggan berisi terung goreng tadi.
- Sementara itu, panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga harum,masukkan cili kisar dan gaul rata. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan air asam jawa dan masak hingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air jika perlu. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa, tutup api.
- Angkat sambal tadi dan curahkan di atas terung dan ikan goreng tadi.
Salam Yatie,
ReplyDeleteMasK kering2 macam ni memang membuka selera. Sedap tu.
Akakkk..dah lma skodeng blog akk dgn gambar2 dri lensa baru ni..hihi..tpi xbrapa sempt nk ngomen... ni lauk bagus sayo ada lauk pun ado..suke
ReplyDeleteAda instinct ye kak..hihi.. dtg kl bgitau la kak.mcm khana tu lgi kus semngt.dah nk sampi umh sya bru sms nk dtg.saboooo jela
Sedapnya. ..salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com
ReplyDeleteSedapnye laa hai...
ReplyDelete