Bahan-bahan ( 2 keping acuan bahulu pecah 8/loyang 9x6inc. )
- 2 cawan pisang yang dilecek halus
- 1/2 cawan gula merah
- 1/4 cawan gula pasir
- 2 biji telur
- 125 ml santan pekat
- sedikit garam
- sedikit esen vanilla/pisang
- 1 sudu besar majerin/mentega
- 1 1/4 cawan tepung gandum - diayak
- 2 biji pisang-didadu ketika hendak dicampurkan ke dlm adunan
- Pisang lecek,gula,telur,santan,garam,majerin dan esen dikacau rata.
- Masukkan tepung dan kacau terus hingga sebati.
- Masukkan pisang dadu ke dlm adunan dan gaul sebati.
- Loyang/acuan disapu majerin dan dipanaskan sebentar dlm oven,keluarkan dan tuang adunan bingka dan bakar selama 30 min atau hingga garing permukaannya.
- Sejukkan kuih di atas redai sebelum dipotong dan dihidangkan.
Ting tong... Yatie, gee datang bw piring ni...bak bingka yg sedap tu 2,3 ketul...
ReplyDeletemas dah try bingka ni..
ReplyDeletememang sedapp..
as-salam
ReplyDeleteSedapnya bingka pisang... nak 4 ketol..
Salam kak yati..pisang tuh sedap guna pisang berangan @pisang lemak
ReplyDeletesedapnya bingka tu yatie... potongan pun cantik jer... dah lama tak buat bingka2 ni..
ReplyDelete