Bahan-Bahan
- 1 kg udang sederhana besar
- 1 sudu besar sos ikan/nampla
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 keping nenas - dipotong dadu (saya guna dlm tin je)
- 1 biji tomato- di potong dadu
- 1/2 btng timun - dipotong dadu
- 1 btng serai- di titik
- daun sup/bawang- potong halus
- sedikit garam dan gula secukup rasa
- minyak masak secukupnya
- 2 labu bwng besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 cawan cili kisar
- Udang di potong muncungnya, cuci dan toskan. Gaulkan dngn sedikit garam dan kunyit. Goreng sekejap. Angkat dan toskan.
- Tumiskan bahan2 kisar sehingga terbit minyak. Masukkan sos tomato, sos cili, sos ikan, sos tiram dan gaul rata.
- Masukkan sedikit air. Masukkan nenas, tomato dan timun yg dipotong dadu. Gaul rata.
- Masukkan sedikit garam dan gula. Masukkan udang yg telah di goreng tadi dan gaul rata.
- Perasakan, sekiranya dah cukup masam manisnya bolehlah tutup api. Angkat dan hidangkan bersama taburan daun sup/bawang yg dipotong halus.
nampak sedap...
ReplyDeletesedapnya lia tgk.. teringin tiba2.. nti nak kena buat masa cuti nmpk gayanya.. mak buyung dh ngidam nk mkn plk :-)
ReplyDeleteenak ni kak dengan kuahnya ygberselaput...baru 2 hari lepas nmpak resepi udang masak manis kat majalah,tp stock udang baru habis...
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteReally appetizing....
ReplyDelete