Tuesday, February 19, 2013

Sambal Udang Tiga Rasa

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu ringkas lagi tapi cukup berselera kami sekeluarga menikmatinya. Kata orang tu..sedap hingga menjilat jari jemari sendiri....perghhhhh...Kalau menu udang ni, masak apa pun semuanya sedap, nak2 udang fresh....mmng sedap dan terasa manisnya. Pada peminat udang tu, bolehlah cuba resepi ala2 tiga rasa ni...jom semak resepi  mudah ni...



 Bahan-Bahan

  • 1 kg udang sederhana besar
  • 1 sudu besar sos ikan/nampla
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 keping nenas - dipotong dadu (saya guna dlm tin je)
  • 1 biji tomato- di potong dadu
  • 1/2 btng timun - dipotong dadu  
  • 1 btng serai- di titik
  • daun sup/bawang- potong halus
  • sedikit garam dan gula secukup rasa 
  • minyak masak secukupnya
 Bahan Kisar
  • 2 labu bwng besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 cawan cili kisar 
Cara-Cara
  1. Udang di potong muncungnya, cuci dan toskan. Gaulkan dngn sedikit garam dan kunyit. Goreng sekejap. Angkat dan toskan.
  2. Tumiskan bahan2 kisar sehingga terbit minyak. Masukkan sos tomato, sos cili, sos ikan, sos tiram dan gaul rata.
  3.  Masukkan sedikit air. Masukkan nenas, tomato dan timun yg dipotong dadu. Gaul rata.
  4. Masukkan sedikit garam dan gula. Masukkan udang yg telah di goreng tadi dan gaul rata.
  5.  Perasakan, sekiranya dah cukup masam manisnya bolehlah tutup api. Angkat dan hidangkan bersama taburan daun sup/bawang yg dipotong halus.

5 comments:

  1. sedapnya lia tgk.. teringin tiba2.. nti nak kena buat masa cuti nmpk gayanya.. mak buyung dh ngidam nk mkn plk :-)

    ReplyDelete
  2. enak ni kak dengan kuahnya ygberselaput...baru 2 hari lepas nmpak resepi udang masak manis kat majalah,tp stock udang baru habis...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails