Bahan:-
- 1 ekor ayam - dipotong 12 - 14 ketul/ikut suka
- 2 cawan santan cair
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 keping asam gelugur
- 3 sudu besar kerisek
- garam secukup rasa
- sedikit gula (ikut suka, x letak pun xpa kalau nak pedas)
- 2 helai daun kunyit - dibuang bhg tengahnya dan simpulkan
- 5 batang serai - diketuk
- sedikit minyak untuk menumis
- 8 tangkai cili padi hijau
- 4 tangkai cili padi merah
- 8 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 cm lengkuas (lg kurang pun xpa)
- Ayam dibersihkan dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk/caserol/kuali sesuai, tumiskan bahan kisar bersama serai yang diketuk tadi. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan balik-balikkan. Masak hingga air ayam sedikit kering.
- Masukkan santan cair, daun kunyit dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak lagi hingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan santan pekat dan kerisek dan masak hingga kuah agak pekat dan seimbangkan rasanya.
- Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.
waaa....dah lama x makan masak lemak kuning ayam...tambah plak akak isi kerisek..unik unik..
ReplyDeletesalam ziarah kak yatie...sedapnya ayam masak lemak cili api berkerisek ni..
ReplyDeleteInsyaAllah Yatie cayang...akan diusahakan selepas pindah randah setel nnt, doa-doakan yea....memasak tak pernah berhenti lagi pun....hehe. Thanks ya cayang sudi try resepi tu....akak nak tumpang sepinggan cadangnya...dah habis lak eh...hehe
ReplyDeletesedap ni.. biasanya kalau balik N9 ni lah yang selalu mak mertua masak.. cuma bezanya orang N9 tak guna bawang
ReplyDeleteSalam Kak...masak lemak macamni. klu xde bebudak kat dalam rumah..buat pedasss siket...mesti bestttttt
ReplyDeletex pernah letak kerisik...nanti nak cuba la
ReplyDeletenext time nak try la kak...enak koyonei..
ReplyDelete