Monday, February 18, 2013

Ayam Goreng Kari Sempoi

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Bermulalah rutin harian masak menu sempoi bila persekolahan bermula. Dah lama cuti panjang, hari ni bermulalah tugas menghantar dan mengambil anak2 sekolah yg ntah berapa trip tu. Dalam pada sibuk ulang alik kesekolah, maka menu sempoi macam ni jelah yg sempat di hidangkan utk keluarga tersayang, yg penting hasil air tangan sendiri ya...buka beli punya..he3...kalau beli, maunya merajuk si bujang kecik Hamka tu...pasti takmo makan punya,,,nak yg mamaNya masak gak..tak kisahlah kan....asalkan semuanya gembira...jomlah semak resepi yg betul2 sempoi ni..ada ke yg nak mencuba tu...


Bahan A:
  • 1 ekor ayam -potong 12 
  • 2 sudu besar rempah kari ayam
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • 1 sudu besar lada hitam-tumbuk kasar
  • 2 biji tomato -belah 4
  • 2 tangkai cili merah- potong serong
  • sedikit air
  • daun bawang/sup -potong pendek
  • 1/2 cwn minyak masak
  • garam dan sedikit gula
  • 2 kpng asam keping
  • 1 btng carrot
  • 1 inci  halia -hiris
  • 2 batang serai - di ketuk 
  • 3 ulas bawang putih -hiris
  • 2 labu bawang besar -hiris
Cara-Cara.
  1. Ayam dibersihkan, toskan dan perapkan bersama lada hitam, rempah kari, kunyit serbuk dan garam selama 1/2 jam..
  2. Panaskan minyak dan tumiskan ayam. Gaul sebati dan biarkan sehingga separuh masak. Tambahkan sedikit air dan gaul rata.
  3. Masukkan bahan2 hiris spt halia, bwng besar, bwng putih. Masukkan serai yg di ketuk dan gaul sebati.. Biarkan sampai mendidih dan agak pekat. Masukkan asam keping dan gaul rata.
  4. Masukkan carrot dan biarkan sedikit empuk. Masukkan tomato buah dan cili merah dan kacau rata.
  5. Tambahkan garam jika perlu dan sedikit gula. Perasakan, jika dah cukup rasa...tutup api.
  6. Bolehlah angkat dan hidangkan bersama daun bawang/sup.

1 comment:

Related Posts with Thumbnails