Bahan A:
- 1 ekor ayam -potong 12
- 2 sudu besar rempah kari ayam
- 1 sudu kecil kunyit serbuk
- 1 sudu besar lada hitam-tumbuk kasar
- 2 biji tomato -belah 4
- 2 tangkai cili merah- potong serong
- sedikit air
- daun bawang/sup -potong pendek
- 1/2 cwn minyak masak
- garam dan sedikit gula
- 2 kpng asam keping
- 1 btng carrot
- 1 inci halia -hiris
- 2 batang serai - di ketuk
- 3 ulas bawang putih -hiris
- 2 labu bawang besar -hiris
- Ayam dibersihkan, toskan dan perapkan bersama lada hitam, rempah kari, kunyit serbuk dan garam selama 1/2 jam..
- Panaskan minyak dan tumiskan ayam. Gaul sebati dan biarkan sehingga separuh masak. Tambahkan sedikit air dan gaul rata.
- Masukkan bahan2 hiris spt halia, bwng besar, bwng putih. Masukkan serai yg di ketuk dan gaul sebati.. Biarkan sampai mendidih dan agak pekat. Masukkan asam keping dan gaul rata.
- Masukkan carrot dan biarkan sedikit empuk. Masukkan tomato buah dan cili merah dan kacau rata.
- Tambahkan garam jika perlu dan sedikit gula. Perasakan, jika dah cukup rasa...tutup api.
- Bolehlah angkat dan hidangkan bersama daun bawang/sup.
sedapnyer , boleh cuba nih
ReplyDelete