Bahan-Bahan
- 325 gm mentega
- 250 gm gula kastor
- 300 gm tepung naik sendiri
- 6 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus
Cara- Caranya
- Sediakan loyang berukuran 8x8x3 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. Panaskan kukusan dengan api yang besar.
- Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata.
- Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul. Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis.
- Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang. Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil.
- Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek di masak dengan sempurna.
- Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan.
wah sedapppp nyer nak jugak la try wat
ReplyDeleteAhai...terlior laaa...
ReplyDeleteTie... dah salin resepinya. Macam tau2 aje ko ye aku ni suka bab kukus mengukus... he he ehh semua bahan rasanya ada kat dapur kecuali endoq yang 6 biji tu wes enteng!
ReplyDeleterajinnya kak yatie ni..teringin nak cuba cuma kena tunggu hujung minggu
ReplyDeleteDah buat dah..mmg sdap..tp xsempat nk snap dh abis....
ReplyDeletesalam,kak yatie,sya nk tnya,kt mna kita nk dpt asam manis tu?mcm mna rupanya?
ReplyDeleteAssalam yatie....izinkn sue salin ur resepi ni ye...nampak sedap...terjngkn pula nak coba. Tq sis
ReplyDeleteNampak kek nya sgt gebu. Insya Allah, nnt nak cuba juga
ReplyDelete