Kek ni pun saya buat masa balik kampung tempohari. Biasanya kek2 mcm inilah yg ayahanda dan bonda suka,rasa mcm kek dulu2 katakan. Kalau perisa pandan dan kelapa mmng cukup sinonim dngn selera mereka. Kini menurun pada cucunya Hamka yg sukakan kek perisa pandan dan warna hijau.
Terima kasih pada Chef Zubaidah kerana berkongsi resepi mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Kek ni lembut dan moist je,kawan2 juga boleh lihat di blog Ita Masam Manis dan di blog Amie. Pada peminat kek perisa pandan tu, bolehlah mencubanya....mmng sedap sangat. Jom semak resepi mudah ni.
Bahan-Bahan
- 270 gm mentega
- 230 gm gula kastor
- 5 biji telur
- 60 gm santan
- 1 sudu besar pes pandan
- 1 sudu teh pewarna hijau epal
- 240 gm tepung naik sendiri*
- 1/2 sudu teh serbuk penaik*(*diayak bersama)
- 30 gm kelapa parut kering
- 1 sudu teh esen vanilla
- Sediakan loyang 8 inci. Sapukan sedikit mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek.
- Panaskan oven pada suhu 170C.
- Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati dan berkrim.
- Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul.
- Kemudian masukkan esen vanilla, kelapa parut , pes pandan dan pewarna hijau.
- Masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan santan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inc dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek dimasak sempurna.
- Biarkan sejuk, barulah dipotong.
Kenapa letak kelapa parut ye?
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeleteit really looks moist and soft!!
Boleh cuba ni. Nampak sedap.
ReplyDeletemenarik kaler dia Yatie hijau je, akak belum terbuat lagi asyik dok sibuk je, nk copy resepi ya nnt2 nak buat
ReplyDeletemcam sedap je kan... nak cuba buat la,..
ReplyDeleteCantik betul kejadian kekmu Tie... he he ehh punya ireng keh keh kehh...
ReplyDeletecantik menarik n nampak sedap sgt kek tu...
ReplyDelete