Jomlah semak resepinya, kalau teringin tu...bolehlah cuba ya...mudah je..
BAHAN DOH :-)
- 250 gram tepung roti (high protein flour)
- 50 gram gula halus @ gula kastor
- 1/2 camca teh garam halus
- 10 gm susu tepung (mat guna susu "everyday")
- 1/4 camca teh bread improver
- 1/4 camca teh bread softerner
- 30 gm telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
- 6 gm instant yeast
- 20 gram mentega
- 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
- 1 camca besar mentega, dicairkan
- 1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur
- 2 1/2 camca besar Mayonnaise
- 1 biji bawang besar, dadu kecil
- 1 pokok daun bawang (atau daun kuchai), hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
- 1 biji limau kasturi, perah jusnya (optional)
- 1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan
- Parutan keju cheddar secukupnya
- UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
- KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
- Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan.
- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi.
- Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan dan tabur juga parutan keju (tinggalkan sedikit untuk ditabur nanti).
- Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan.
- Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.
- Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang.
- Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabur baki hirisan daun bawang (mat guna daun kuchai), parutan keju cheddar dan lada hitam.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya..
Kak...kalau dekat, sah2 saya minta seketul...lama dah tak buat, rindu nak meroti.....
ReplyDeletesalam Yatie, nampak sedap nya tuna roll tu gebus ja, kalau dpt sebijik malam2 ni mmg lena tidur ni hee
ReplyDeletejadila muffin tuna cheese...khee
ReplyDeletesedapnya... akak pun sedang mencari resepi2 yg gunakan cheddar cheese sbb ada byk lebihan buat snow cheese cake hari tu... harap2 lom berkulat la.. hehe..
ReplyDeleteNak 2 ketoi... nyum2x
ReplyDeletecantiknya serat roti tu kak...
ReplyDeletebertuah kak yatie ada anak macam talhah... ^_^
Sedapnya....:) saya klu buat roti selalu keras.hahahha..
ReplyDelete