Saturday, April 7, 2012

Kari Ikan Gaya "Goa"

Assalamualaikum dan Selamat berhujung minggu semua. Bila hari minggu ni mesti ada menu special buat keluarga tersayang kan. Bagi saya macam biasa je, kalau rajin terlebih tu..adalah menu special...kalau mood merundum, hanya menu biasalah nampaknya. Bagi saya, hari2 menu yg saya hidangkan tetap menu special walaupun ianya nampak simple je. Hati ini terhibur bila setiap menu yg di hidangkan di hargai dan di nikmati dngn penuh kesyukuran. Alhamdulillah semuanya rezeki dari Allah SWT.

Hari ni saya masak Kari Ikan Gaya GOA. Mula2 tu pelik gak kenapa namanya mcm tu...so takmo pening2kan kepala, saya pun masaklah ikut gaya Mat Gebu. Menurut Che Mat, resepi ni adalah dari Chef Wan...kalau dah resepi dari chef terkenal tu, mestilah sedapkan. Bila dah masak tu, fuhhhh mmng sedap betullah. Kira hari ni saya tak sabar nak menikmati makan tengahari gara2 bau kari yg lain dari yg lain walaupun resepi ni tak menggunakan kari sebenarnya. Bila dah campur segala bahan2 rempah tu..buatkan kari ni sungguh special. Tak percayaaaa ke???..Kalau tak percaya tu, cubalah sendiri..baru tau mcmana rasanya.

Terima kasih pada Mat Gebu dan penyumbang resepi. Izinkan akak kongsikan resepinya di sini pula ya. Kali ni akak masak guna ikan mayong. Dah selalu sangat ikan mayong masak asam pedas..so tukar pada karilah pulak...fuhhhh mmng marvelous.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 600 gram ikan tenggiri
  • 3 biji tomato*
  • 3 biji cili hijau*
  • 3 camca besar serbuk ketumbar*
  • 3 camca besar serbuk jintan putih*
  • 2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
  • 2 biji bawang besar, dicincang
  • 3 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 inci halia, dicincang
  • 1/2 camca besar biji sawi
  • 4 camca besar cili kisar (boleh kurang kan)
  • 500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 2 biji tomato, belah 3 setiap satu
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum. Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan tenggiri dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...

7 comments:

  1. Assalamualaikum Yatie,
    warnanya kuning berkilat! Cantiknya.

    ReplyDelete
  2. Salam kak yatie...kan kak, kalau resipi lauk pauk chef wan ni jarang yang tak sedap...terima kasih sudi mencuba....

    ReplyDelete
  3. Aslmkum kak!
    Mknan yg disediakan utk kluarga wlpun biasa2 tp ttp istimewa sbb ia dimsk dgn pnuh kasih syg.
    Lama x msk kari. Sbb dah jrg2 sgt msk nasi. Kari favorite cik hb. Nnti ble bg dia try yg ni plak.

    ReplyDelete
  4. Salam kak yatie! terkezut jap dgn nama goa tuu ehehe... kaler dia pun lain, mcm best pulak, kalau buat cicah2 pun sedap jugak nii kak :D

    ReplyDelete
  5. Mmm sedap...kari ni best kan nanti bole wat cicah...suke la style akak :)

    ReplyDelete
  6. As salam yatie.....selalu sgt guna rempah kari, bosan juga. Org yg mkn tak bosan....ni yg tukang masaknya bosan. Nanti boleh cuba, drp rempah ketumbar jintan tu terperok kt petiais, baik guna masak 'goa' ni..;-)

    ReplyDelete
  7. resepi chef wan mmg sedap slalu nya. tengok ajer la bahan2 nyer yang berderet tu kan. hehee

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails