Friday, February 18, 2011

Kek Pisang Kukus

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang ni kita cuci mata dngn kek pisang kukus yg mudah. Ternyata mmng mudah dan pastinya sedap. Saya mmng suka kuih atau kek yg di kukus kerana kek menjadi lembap dan lembut bila di makan. Resepi asal adalah dari amydanish@myresepi.com, terima kasih pada penyumbang resepi...saya kopipes kat sini pulak ya. Pada peminat kek pisang tu, bolehlah mencuba resepi yg mudah ni.



Bahan-Bahan
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 biji telur gred A
  • 3/4cwn gula
  • 1 sudu kecil ovalette (saya tambah)
  • 1 cwn pisang dilecek
  • 3/4 cwn minyak masak
  • 1 sudu kecil esen pisang
Cara-Cara
  1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder .Ketepikan dulu.
  2. Dlm bekas lain,putar telur dan gula dgn mixer hingga kembang. Masukkan ovelatte dan putar lagi sehingga betul2 kembang.
  3. Kemudian masukkan pisang lecek, minyak dan putar lagi sampai sebati.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar lagi. Akhir sekali tambahkan esen pisang.
  5. Alas loyang 8 inci dngn kertas minyak dan sapukan sedikit mentega. Kukus kek di atas api sederhana besar selama 40minit.

20 comments:

  1. assalamualaikum kak yatie..
    wah busy busy pun sempat lagi ratu kita ni mengukus ek..hehee..ni kena wat warne hijau ni baru hamka suka makan ni..kikiki..
    moist wangi la kak ye kek ni

    ReplyDelete
  2. gebunya kek pisang kukus kak yatie ni...
    nampak pun sangat sedapp..

    ReplyDelete
  3. akak alergic ah tengok gambar kek, mesti rasa nak cuba adussss bahaya tul

    ReplyDelete
  4. wow kebetulan mokwo ada banyak pisang..salin resepi dulu yek..tq yatie!

    ReplyDelete
  5. mak akak selalu buat ni dulu..dia pangil span pisang....akak ambik resepi ni ye..?

    ReplyDelete
  6. kek kukus pisang memang sedap....sgt sedapppp

    ReplyDelete
  7. Assalam kak yatie..datang lagi..haha nk mkn kek pisang pulak...ada lagi tak kak?...sedapnya...nampak gebus jer..nanti nk pi cari pisang jugalah..hehe

    ReplyDelete
  8. wahhhh...sedapnye...tengok kek pisang kak yatie nih, tingat kek pisang ade sorang makcik tu jual...sedap sgt...rupa pn sama ngan yang kak yatie ni...mesti sedap ni... nanti nak tryla./..

    ReplyDelete
  9. Salam Yatie,
    Lembutnya nampak kek yg Yatie buat, akak mmg penggemar kek pisang, nanti leh try

    ReplyDelete
  10. salam yatie -cake pisang kegemaran saya. ada award utk yatie sudi2 kan terima kasih

    ReplyDelete
  11. Wah sedapnya kek pisang! Saya suka sangat. Kalau boleh saya nak letak kat blog saya supaya orang lain pun dapat cuba. Boleh ke?

    T.kasih for the great recipe;-)

    ReplyDelete
  12. yey.....baru lepas beli pisang semalam .....leh wat ni nanti....yabedabedooooo!!!

    ReplyDelete
  13. nampak cantik jer kek pisang yatie tu...
    nak tanya la, yatie guna pisang jenis ape?

    ReplyDelete
  14. akk,sedap guna pisang ape ye???

    ReplyDelete
  15. sedapnya... nak try buat lah!!

    ReplyDelete
  16. nak cuba kalau sedap blh but jual

    ReplyDelete
  17. sedapnya bleh try lepas ni

    ReplyDelete
  18. Sambil masak, apa kata tambah income sambil layan anak-anak masyukk http://rm90.ibct.my/1919

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails