Thursday, February 10, 2011

Kek Kastard pandan

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua. Moga anda semua ceria di samping tugas seharian juga bersama insan2 tersayang. Semalam adalah merupakan hari ulangtahun kelahiran adik bongsu saya, Noratika Ramlan. Saya terpanggil utk buatkan sebiji kek utknya. Syukur alhamdulillah adik saya sangat gembira dan terharu di buatnya. Mak jauh di kampung, hanya kiriman doa restu moga adikku selamat semuanya. Kek ni saya buat tengahari smlm, bila dah sejuk barulah tuangkan kastard dan hias ikut selera sendiri. Malam tu, saya jemputlah adik saya dtng kerumah utk menjamu selera dan memotong kek sempena hari ulangtahun kelahirannya yg ke 22 thn. Semoga adikku sentiasa di rahmati dan berjaya dlm bidang yg di ceburi...Aminn.

Oklah, kek pandan ni mng kegemaran kami sekeluarga. Biasanya saya buat kek ni tanpa topping sbb dah tak sabar anak2 nak merasa. Kali ni saya hias dngn kastard pandan dan taburan coklat rice putih/ coklat. Resepi kek dan kastard pandan ni adalah dari Sweet4ever@myresepi.com. Terima kasih pada penyumbang resepi, saya kopipes kat sini plk ya..



Kek Span Pandan
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
  • 5 biji telur gred A
  • 150 gm gula kastor
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80 ml air daun pandan-(guna santan atau susu cair pun boleh)
  • 80 ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu kecil pes pandan
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • 150 gm tepung super fine/ tpng kek*(* di ayak..)
  • sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Cara-Cara
  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...
  6. Kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
** Saya pkl telur bersama gula hingga kembang, pastu masukkan ovalette dan pkl kembang lagi. Pastu barulah masukan tpng dan susu/santan/air pandan serta minyak secara berselang seli. Gaul rata dan bolehlah di bakar.

Bahan-Bahan Utk Kastard Pandan
  • 1 biji kek span pandan
Bahan (A)
  • 180 gm gula kastor
  • 500 ml air daun pandan
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
Bahan (B)
  • 400 ml santan pekat
  • 85 gm tepong hoen kwee hijau
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  • secubit garam
UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering-saya guna coklat rice...ikut selera masing2lah ya..

Cara-cara
  1. Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
  2. Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.
  3. Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. Tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. Hentakkan acuan 3 kali di atas meja agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

21 comments:

  1. salam yatie...
    sedapnyer Yatie nampak gebu aje... ita pun suka jugak kek pandan... sebab bau dia harum kan?? kalau bakar mesti satu rumah berbau harum pandan... nanti ita nak cuba lah resepi ni... nampak menarik dan tertarik...

    ReplyDelete
  2. Salam Yatie..cantik bertingkat...
    hijau menawan..yummy...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Nak jadi adik akak boleh tak? Nanti bulan 3 saya pi johor potong kek yea.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikumwbh kak yatie,....looks yummy....minta simpan recipe yer.....

    ReplyDelete
  5. salam kak...waaaa..sedapnya kak...terliur tgk kek akak ni

    ReplyDelete
  6. assalam kak Yatie, adehhh...terliur! sedapnya kek ni...memang my fav ni dulu selalu beli jer...tak pernah buat lagi...harus cuba resepi akak ni...:)

    ReplyDelete
  7. cantik jer kek akak..gebus gebas gebiss!! nak sepotong kakkkk..

    ReplyDelete
  8. salam k.yatie..hijaunya tu mmg menawan.sedap lak nampak:)

    ReplyDelete
  9. k yatie, cantik sungguh nampak kek kastad pandan nih!!!!

    ReplyDelete
  10. so sweet!!..kita pun nak jadi adik yatie lah!!walaupun kita akak..hehe..cantik kek yatie tu...Happy birthday to your sis..untung dapat akak macam yatie ni!!

    ReplyDelete
  11. nampak kemas je kek tu
    best tul ar dapat kakak macam yati ni

    ReplyDelete
  12. salam kak yati,
    pandan mmg peberet saya...nampak kek akk tu, lentuk terus...kecairan..

    ReplyDelete
  13. sedapnye kak yatie...nak2 bila makan skali ngan kastard tuh,mesti sgt yummy kan...hehhehe....

    ReplyDelete
  14. cantiknyerrrrr kek ni....terang elok kaler nya..

    ReplyDelete
  15. ishhhhhh....jelitanya kek itu........slurppppp!

    ReplyDelete
  16. minta copy resipi ni yer, kek feveret anak saya. tqvm ...

    ReplyDelete
  17. sedapnya jue tgk.. mesti gebu kn.. teringin sgt nk mcuba resepi akak ni..

    ReplyDelete
  18. minta kebenaran nak try dan simpan resepi2 ye ... sebagai rujukan

    ReplyDelete
  19. salam sis,,,mohon share resepi nie yea....

    ReplyDelete
  20. sedapnya bila dimakan sejuk, bila kita pulak nak buat ni....?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails