Bahan-Bahan
- 4 cwn beras basmati....basuh dan toskan
- 1 cwn carrot [potong dadu kecil]
- 1 cwn susu cair
- 4 cwn air
- 1 kiub ayam knorr
- 1 s/k gula
- garam
- 2 s/b rempah kurma
- 5 ulas bawang merah.]
- 3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
- 2 cm halia ]
- 3 s/b minyak sapi
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 biji bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 1 tangkai daun ketumbar.....mayang
- daun pandan........simpulkan
- Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
- Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
- Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendidih.
- Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
- Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak seperti nasi biasa.
- Hidangkan dengan lauk kegemaran.
nasik carrot?? 1st time dengar,,,
ReplyDeletesalam yatie..akak paling suka mencuba berbagai resepi nasi..lebih2 lagi bulan puasa..terima kasih ye,,izinkan akak mencuba nanti..
ReplyDeleteSalam Yatie, rasa lapar plak tengok nasi carrot nih...rasa sket...
ReplyDeletekecur air liur menengok gambar
ReplyDeleteterbaru dari saya : jangan terlalu membenci nanti jadi suka satu hari nanti
sedap nasi karot ni pekena pulak dgn ayam masak merah..sedap...selamat hari jadi buat hubby yatie ya..semoga berbahagia selalu.maaf ya tertinggal bas hehe
ReplyDeleteponnnn2! ni Yus bawakan ayam panggang semalam, boleh lgi ni nak makan ngan nasi carrot tu.. hehe
ReplyDeletedah list nih..tp sampai arini tk buat2! dapnyer kak! mintak sepinggann... danial ngan darwish suker makan carrot! danish jerk payoh sket! heeee
ReplyDelete