BAHAN KUAH LAKSA :-
- 5 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
- 1/2 camca besar gula*
- 1/2 camca teh garam*
- Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
- 2 cawan air*
- 1 keping asam gelugur*
- 4 cawan santan dari 1 biji kelapa
- 3 keping asam gelugor
- 1 genggam daun kesom (resipi asal tak letak)
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah
- 1/2 inci halia
- 1 s/b serbuk lada hitam(saya tambah...mmng sedap)
- Laksa secukupnya
- Hirisan halus timun
- Taugeh, dibuang ekor
- Hirisan bawang besar
- Hirisan pucuk daun kesom
- Hirisan kacang panjang
- Sambal belacan ( 5 biji cili merah + 1 inci belacan(bakar sekejap) + sedikit garam dan gula = tumbuk halus)
- Belahan limau kasturi
1. UNTUK KUAH LAKSA :-
- Rebus ikan kembong tadi bersama2 bahan bertanda (*) hingga ikan masak. Keluarkan ikan dan asingkan isi dari tulang.
- Kemudian kisar pula isi ikan bersama bawang merah, halia dan 2 cawan santan. Tuang dalam periuk bersama stok ikan, baki santan, asam gelugor dan kacau rata.
- Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
- Masukkan daun kesom dan renih hingga kuah sedikit pekat, kacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Masukkan secukup mee laksa dalam bekas sesuai.
- Tuang kuah laksa dan letak bahan2 ulam beserta sambal belacan dan belahan limau kasturi. Hidangkan segera....
salam kak yatie...
ReplyDeletePesal rajin sangat nihhh....saya terasa angin malas nak melanda nihh....arghh!
salam k'yatie....terliur pulak tgk,lama dah tak mkn...kalau buat pun mesti mkn sorang2..asben tak gemar,kalau laksam tu ok la.
ReplyDeletekiter bab laksa santan mmg kiter sukerr! kelantan ngan pahang lebih kurang jerk..mintak semangkuk kak!
ReplyDeleteSalam Yatie...alahai terliur rasa, sedapnya....
ReplyDeleteLaksa2 nie memang saya suka tapi nak buatnya agak rumit, tu yg jadi malas tuh...
salam yatie,
ReplyDeletekita belum pernah try makan laksa kelantan ni..
boleh try nanti..kecur dah ni..macam mana ni..
salam kak yatie..
ReplyDeleteohhhhhhhhhh dah kecur liur nih..x blh jadi nieh...kna tepon mak ..antar laksa fresh dari kelantan...sedaplah kak...paberet nieh....
salam yatie..
ReplyDeletelaksa kelantan lum pena makan...selalu tu laksa johor jer yg selalu kita bedal..hehe..
Mat Gebu=> wkmsalam, alahai rajin sikit2 je ni...kata malas, tapi akak tngk berderet menu yg sedap2 je..
ReplyDeleteIda=> wkmsalam, takpe selera masing2....
Hana=> mmng akak tunggu Hana dari tadi ni..nah akak bagi semangkok besar...makan ya....akak tak tau laksa ni sama dngn laksa pahang/terengganu...kdng akak sebut kuah putih je...tapi mmng sedap,lagi2 ada sambal belacan..
Rosidah=> wkmsalam,nak makan kena rajin sikitlah...hi3..
ReplyDeleteAyu=> wkmsalam, bolehlah cuba kalau mcm tu...mmng sedap laksa ni..
Chempaka=> wkmsalam, mmng sedapkan....cepat2 tepon mak suruh hantar laksa fresh tu....untungnya dia..
Yat Maria=> wkmsalam,mmng sedap laksa ni...cubalah..
Salam Yatie,
ReplyDeleteMmg resepi asal kuah laksa kelantan ada lada hitam dan kalo nk lg umph.. dtaruk sedikit belacan....
Akk penah makan laksa nih..kt norainie's laksa...mmg sedeppp...
ReplyDeletesalam yatie...wahhh dah pandai masak laksa kelantan ye...ni memang fav kak ima sekeluarga...tapi dah lama tak buatnya...selalu makan bila balik kg...hari2 makan pun tak pe...huhu
ReplyDeleteSuke nya laksa nih...nanti nak cuba..
ReplyDelete