BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 biji jantung pisang
- 15 ekor udang saiz sederhana
- 1 kuntum bunga kantan, hiris halus
- 1 batang serai, ambil bahagian putih, hiris halus
- 2 helai daun limau purut muda, hiris halus
- 2 biji cili padi, hiris halus (untuk hiasan)
- 4 biji limau kasturi, perah jusnya
- 5 biji bawang merah, hiris halus
- 100 ml pati santan
- 2 biji cili merah*
- 3 biji cili padi*
- 1 inci belacan*(*ditumbuk halus)
- Garam dan gula secukup rasa
- Jantung pisang dibuang sedikit kulitnya, rebus hingga lembut. Tos dan sejukkan, kemudian buang lagi lapisan kulit hingga dapat bahagian yang lembut. Belah dua, hiris dan toskan, kalau berair, perah sedikit dan letak dalam bekas.
- Santan dimasak bersama bahan tumbuk halus, guna api kecil, kacau rata dan masukkan udang, tambah garam dan gula secukup rasa. Bila udang masak, matikan api dan sejukkan.
- UNTUK KERABU JANTUNG PISANG :- Masukkan hirisan daun limau purut, serai, bunga kantan dan bawang merah ke dalam bekas berisi jantung pisang tadi. Gaul rata dan masukkan no. 2, gaul lagi dan tambah jus limau kasturi, sesuaikan rasa, jika kurang garam tambah sedikit lagi. Tabur hirisan cili padi sebelum dihidangkan..
Buat kecur air liurrr jeeee...huhu
ReplyDeleteKak Yatie, ni Dr Khatta mesti mkn bertambah2 tu ya, hihi
ReplyDeletePuan yatie.. kerabu nampak sgt menyelerakan.. terliur ani .. oh ya thx folo.. saya hargai..
ReplyDeletesalam kak..sedapnye kerabu..feberet ni!!! jantung pisang pun suke..nyumnyummmm!
ReplyDeleteAssalam kak yatie,mmg terliur abis ni kak,sy lak ari yg CMG tayang kerabu nih baru jer wat kerabu jantung pisang siam jer,bila nmpk resepi nih,mmg dah terpikat tapi jantung pisang dah xda,Huhu..1 day mmg nak try juga resepi ni..
ReplyDeletehalamak....benda pertama Amie kutip tentulah udang-udang yang dah togel tu Yatie... terus masuk mulut! sedapnya....
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Yatie..
ReplyDeleteSedap ni kak. naz suka jantung pisang. Suka juga kerabu.. Kecur dibuatnya..
sis kalau tak letak santan
ReplyDeletemasih ok ker?
akak...
ReplyDeletex tertahan tgk kerabu yg akak buat nie tau.. sedaaapnya.. meleleh air liur d buatnya tau.. dian kalu bab kerabu gini mmg suka sgt makan... mmg best!!
sedapnya kerabu...my fav kerabu ni kak..ishh lama tak jumpa jantung pisang selalu cari asyik tak de stok jer:)
ReplyDeletesungguhla meggoda kerabu tu kak.. nape la baru skg jumpa blog akak. hehe..
ReplyDelete