Bahan-bahan.
- 2 cwn tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sk pewarna hijau/ kuning
- 2 cwn air
- 3/4 cwn susu segar/santan
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar minyak masak
- minyak utk oles pada kuali/non stick pan
- Utk Inti
- 1 biji kelapa parut putih je
- 1/2 cwn gula merah/gula melaka (manis ikut suka)
- 2 sudu besar gula pasir
- 3 sudu besar lempuk durian
- 2 helai daun pandan di simpul
- sedikit air utk masak gula merah/melaka dan gula pasir- tapiskan
Cara-cara
- Untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
- Untuk kulit; Gaul tepung,susu/santan,air,telur dan garam. Letak 1 sb minyak masak dan gaul sebati menggunakan whisk atau senang di blend terus.
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang.
sedapni yatie lama akak tak buat ,cantik aje gulungan ketayap yatie ni
ReplyDeletesedapnya k.yati..wiyah suka kueh ni,, btol tu kalau beli kadang tu tak menepati ngan selera kita..dah lama nak try buat tp belum sampai seru lagi,,;-)
ReplyDeleteWah cantiknya kuih ketayap Yatie... hijau kuning gitu... bilalah akak nak rajin buat kuih ni...
ReplyDeletewaa sedapnya
ReplyDeleteYatie .. asben ella suka kueh ni tapi kita suka beli jer sbb selalu tak berbaloi bila buat kue utk 3 org.
ReplyDeleteBTW Yatie, thnks for sharing resepi ni sbb kita dah hampir2 lupa walaupun masa kecik2 dulu slalu tolong mama buat kue ni.
salam kak yatie..biasa duk tengok kaler hijau je, ini kuning pun ada...dah jd geng kedah ni (hijau+kuning)...hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteCunnnnnnya Gulungan & Warna Kuih ketayap Tu...Tgk Gambar Mcm Nak Ngap!! Jer...Sabau Jerlah...
salam kak yati..smooothnye permukaan dadar kak yati ni.....nampak cute n sedapp... lame x mendadar, teringin lak nak mkn kuih dadar ujan2 nih.. uhuhuh..tulunn tulunnn..
ReplyDeleteSalam petang Yatie...
ReplyDeleteCantik betul kaler hijau n kuning :)
Sedap nyer :P
cantik je gulungnya, eksklusif gitu hee.. part inti aku suruh mak aku modified letak telur hancur2 dalamnya, sedap gak hee..
ReplyDeletesedapnya kuih ketayap yatie ni.Sungguh kemas gulungan kuih ini
ReplyDeleteyum yum.. lama ita tak buat kak punya teringin plak tambah sekarang dah sejuk asyik lapar je...;)
ReplyDeleteAslmkum Yati
ReplyDeletekemas sama besar je gulungan kuih dadar ni...kuning hijau tu buat nampak lagi menarik. kuih dadar antara kuih kegemaran...dah lama betul tak buat....
rasa mcm nak buat je lagi.inti pun ada lagi tu..:)
ReplyDeleteSalam Yatie. Cantik gulungan nya.
ReplyDeleteKemas dan gulungannya sama saiz sahaja. Kalau dah nampak sedap, bila dah makan lagilah sedap ye!
ReplyDeletesaya kalau gulung popia dengan kuih ketayap fail..hehe
ReplyDeleteKalau tak buh minyak masa bancuh dadar uh jadi apa eh ? And kalu tak buh santan pn tak pe kan ?
ReplyDelete