Doh roti ini juga boleh di buat roti berinti sosej
Bahan-bahanya
- 300 gram tepung roti
- 50 gram tepung gandum
- 2 sudu besar susu tepung@skim milk
- 3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
- 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
- 2 sudu besar butter@marjerin
- 180 ml susu suam@air suam
- 2 sudu kecil yis
- 1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux
- baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu
- sosej yang telah direbus
- sedikit gula
- mix vegetable dan mix cheese
- Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
- Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
- Bahagi doh pada 3 bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan mengikut bentuk yang digemari, Yatie sapu gliss pastu tabur gula, boleh juga bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
- Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
Assalam yatie, semua roti2 tu cantik n mcm beli kat kedai, mesti puas hati buat, bila tgk hasil begini
ReplyDeleteteringin jugak buat sendiri, uli dgn tangan pun jadi juga kan, nak buat lah
ReplyDeleteRajinnyaaa membakar roti kak oiiii
ReplyDeletehai...salam kenal yatie...^^ baru skrg nak follow slps khatam semua menu2 kat sini...^^
ReplyDeleterasanya mcm pernah buat roti
ReplyDeleteas-salam kak
ReplyDeletesedapnye roti2 tu..npk gebu dan lembut texture nye.
Sis, nak satu.. ;)
ReplyDeleteSalam ziarah yatie...nnt Liza nk try buat basic roti guna resepi ni pulak...Liza masuk list dulu yer...thanx
ReplyDeleteAssalam Yatie....waaaah, dah meroti eks...akak malas tul la skrg ni..BM tu pun dah lama tul berehat...ntah2 dah berkaratzzz, hehhee..mintak 3 ketuii bun tu Yatie cayanggg :))
ReplyDeleteAssalam K Yatie...
ReplyDeleterajinnya meroti...roti manis tu kalau dapat makan ngan Kopi O panas ptg ni, sedapppnya... ^__^
clap clap.. bagus akak uli pakai tangan.. rajin tau.. suka dengar.. ita yang ada BM ni pun dah jarang Bm tu berkerja hihihi.. ita pun suka resepi ni kak
ReplyDeleteAssalammualaikum k yatie..apa kabar? Lama x kita x borak2. Byknya menu yg lyza tertinggal semuanya sedap2 nampak..roti pon nampak sedap tu..lagi lak mkn panas2 sambil hirup air kopi panas..perkhhh..
ReplyDeleteada bukak bakery ke...???
ReplyDeleteMcm mana bake roti ni?gune api atas bawah ke dari awal membakar? Tlg tunjuk ajar ye....
ReplyDeleteTq saya selalu mencube resepi yatie,harap halalkan ye
ReplyDelete