BAHAN-BAHANNYA
- 400 gram daging, hiris dan rebus empuk,
- 1 biji terung bulat, dadu besar2
- 8 tangkai kacang panjang, kerat2 pada saiz 1 inci
- 2 biji kentang, belah 8 setiap biji
- 1 batang lobak merah, potong berbaji
- 1/2 cawan kacang dhal, rebus hingga empuk
- 2 biji cili hijau, belah 2 setiap satu
- 2 biji cili merah, belah 2 setiap satu
- 1 biji tomato, belah 8
- 1 keping asam gelugor
- 2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna jenama baba's)
- 700 ml santan cair
- 200 ml santan pekat
- 2 camca besar cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci kunyit hidup
- 3 biji buah keras
- 2 keping hirisan lengkuas
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 tangkai daun kari, dilurut
- 5 biji bawang merah, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- Rempah kari dibancuh bersama bahan kisar halus, kacau rata dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tuang bancuhan rempah kari, tu tumis hingga terbit minyak, gunakan api perlahan dan kacau selalu.
- Masukkan kentang dan lobak merah, gaul rata dan masukkan daging bersama air rebusan. Tambah santan cair dan biar mendidih hingga kentang dan lobak lembut. Tambah sayur lain, kacang dhal rebus, asam gelugor dan juga pati santan. Kacau rata.
- Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar masak sekejap dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api...boleh hidangkan.
Good idea yatie. Daging korban kita pun byk tu tp kita kalau masak dalca kena makan ramai2 sbb bila dah campur mcm2 sayur, harus penuh 1 periuk.
ReplyDeletePastu makan dgn Ikan masin goreng dan sambal belacan. Sedap, kannnn. Hihi.
Assalam Yatie,
ReplyDeletesuka sangat makan dalca, tapi nak buatnya tu Amie suka masak ramai-ramai masa kenduri, bahannya pun sikit-sikit lama-lama bertimbun macam bukit... dalca memang best!
Kak Yatie,sy pon pasni mmg byklah menu berasaskan daging n tulang,sbb byk dpt daging korban,hihi..Sedapnyer dalca kak,sy selalu wat mkn ngan nasi berperisa,pastu kalo xabis cicah ngan roti canai,uii sedap..
ReplyDeletesedapnya tgk dalca ni kak Yatie....lama dah tak masak dalca ni..nanti nak try resepi cik mat ni pula la..:)
ReplyDeletesedapnya tengok dalca ni..nak semangkuk boleh?ada lagi tak tu?..hehe
ReplyDeleteakak pun suka kalau buat dalca sendiri.boleh letak daging byk2.
salam kak yatie...
ReplyDeleteSama2 dan terima kasih juga....
Dalca...emmmm...sedapnya...mkn ngan ape pun sedap...:D
ReplyDeleteYummy! Terleleh air liur...
ReplyDelete