Wednesday, November 2, 2011

Bingka Labu Lemak Tanpa Telur

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni pagi2 lagi saya dah buat bingka labu. Belum masak menu tengahari lagi saya dah mengodek adunan bingka labu ni...suami saya pun terperanjat di buatnya. Sebenarnya lepas maghrib semalam saya rebuslah labu ni sebab nak buat bingka labu yg tak menggunakan telur sebelah malamnya. Tak sabar rasanya nak buat...tetibaaaaa ....pkl 8.30 mlm je, takde letrik....waduhhh kelam kabut di buatnya. Masa tu terus gelap gelita, tak ingat pulak lilin letak mana...almaklumlah bukannya selalu kena blackout, jadi ambil ringan je benda2 mcm tu. Blackout kali ni paling lama...jam 5 pagi barulah ada letrik semula. Bayangkan tidur bertemankan lilin dan suasana yg panas..adoyaiii takleh citerlah. Terimgat pulak masa zaman kecik2 dulu..dah biasa daaaa dngn suasana mcm ni...bertemankan pelita..

Di pendekkan citer, labu yg dah rebus tu, saya sejukkan dan letak semula kat petiais. Tak jadilah projek membingka labu malam tu....tu yg pagi2 ni dah buat bingka labu. Resepi kali ni saya cuba dari Kak Fida@myresepi. Bingka ni sedap dan sangat lembut walau adunannya tak menggunakan telur seperti bingka labu sebelum ni...boleh lihat di SINI. Pada peminat labu tu, bolehlah cuba resepi Kak Fida ni. Saya buat 2 adunan sebab mmng suka kuih yg berasaskan labu ni. Saya dapat 2 keping bingka labu yg guna acuan pecah 8 dan 9 keping kuih bingka yg comel menggunakan acuan tray muffin. Terpulanglah pada masing2 ya...Jom jamu mata dngn bingka labu ni...







Bahan-bahan (loyang 9x6 in atau 2 biji acuan bahulu pecah 8 )
  • 250 gm labu - tanpa kulit, direbus
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan susu cair/sejat
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 1/2 sk garam
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar mentega/majerin
  • sedikit pewarna kuning (akak tak bubuh)
  • sedikit bijan utk tabur atas kuih (Yatie tambah)
Cara-cara
  1. Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus.Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.
  2. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.
  3. Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak
  4. Sejukkan bingka,potong kecil dan boleh dihidangkan.
** Yatie guna acuan bahulu kemboja, sapu butter/minyak di sekelilingnya dan panaskan sebentar. Bila dah panas baru tuang adunan dan tabur bijan atasnya. Yatie bakar 1/2 jam pertama guna api bawah je dan 1/2 jam lagi guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi guna api atas je dlm 5 minit...bergantung pada oven masing2 ya. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah keluarkan dari acuan. InsyaAllah ianya mudah di keluarkan dan tak melekat.

13 comments:

  1. Saya suka kalo hangitkan sikit.....nakkk!!!

    ReplyDelete
  2. alamakkk... nampak sedap betul!
    sy pun suka labu kuning ni tak kisah dibuat apapun semua suka.. terliurlah!
    zaman skrg ni kalau takde letrik mmg rasa payah sgt kan... panas tu jangan ceritalah.. hehe.. dulu2 kita dok rumah kayu.. tak panas sgt.. tp skrg ni dok rumah batu mmg berpeluhla jwpnya kalau takde kipas atau aircond.. hehe..

    ReplyDelete
  3. Assalam kak,sedapnyer mkn bingka time ujan2 nih,pekena lak ngan teh o..Fuhh mmg layan sungguh..Semangat sungguh akak nak wat bingka eks,Tuhla kak,kalo kita suka 1,1 benda tuh,msti xsabar nak wat n merasa kan..

    ReplyDelete
  4. As'salam labu fv tu..buat kuih atau masak lauk mmg suka..mcm ni kena g cari labu lah....warna kuning yg asli x payah letak pewarna lagi...mcm terasa2 pulak tekak ni hehh

    ReplyDelete
  5. wadduh..!! sedap wat minum petang sejuk2 nih... cam dh tersa jer kat tekak nih...

    ReplyDelete
  6. Assalam yatie, alahai sedapnya akk tgk bingka labu tu, masa ada labu resipi tak keluar pulak..betul2 mengoda nih, suka tgk mcm garing2 tu

    ReplyDelete
  7. assalam yatie..sedap tu bingka labu, kalau pakar yg buat suma nmpk sedap..anto mai sepiring

    ReplyDelete
  8. yum yum.. sedap tu kak tambah tanpa telur lagi sesuai.. hihihihi.. labu ada dalam peti nak buat mana satu ni apam ke bingka..:)

    ReplyDelete
  9. wahhh sedapnya bingka labu ni menarik kan kak resepi tak ada telur ni..:)

    ReplyDelete
  10. Sedap ni Yatie, buat comel2 tu good idea lah!

    ReplyDelete
  11. puas makan keraknya kalau bakar dlm bekas kecik2 tu yatie.. akk suke kt kerak nya tu.. lain kali nk buat mcm yatie jugak la..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails