KUIH LAPIS CENDUL
Bahan-bahan A:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 s/b tepung beras
- 2 s/b tepung jagung
- 1/2 cawan gula
- 3 cawan santan
- 1 s/k garam
- 1 cawan cendul
- 1/2 cawan air
- Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
- Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
- Masukkan air gula merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
- Tambahkan cendul dan 1/2 cawan air dalam adunan putih supaya kecairan nya sama dengan adunan gula merah tadi..
- Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
- Bahagikan setiap adunan sama banyak. Jadikan gula merah 2 bekas dan adunan cendul juga 2 bekas.
- Masukkan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus selama 5 minit.
- Lapiskan 1 bekas bahagian adunan gula merah dan kukus semula selama 5 minit.
- Lapiskan lagi dengan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus lagi 5 minit.
- Lapiskan lagi dengan 1 bekas adunan gula merah dan kukuskan semula selama 10 minit..
- Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
salam yatie,
ReplyDeletewah kalau duduk skudai dah dekat tu..
macam dah dekat aje rasanya..bayangkan kemarin jauh sekarang macam kat belakang rumah aje..bila2 boleh lah kita bertemu ya..this weekend kita nak masuk johor, nak beraya rumah adik kat senai, open house..hehe
salam yatie...
ReplyDeleteyummm nampak sedap.tak pernah buat lg...leh cuba.
salam yatt..
ReplyDeletereally superb kuih lapis cendol
cantik betul...
thanks 4 d recipe.
Salam Yatie, cantik ajer nampaknya......
ReplyDelete