Bahan-Bahan
- 8 ekor ikan kunyit/ ikan kembong
- 1/2 cwn air asam jawa-sederhana pekat
- Garam dan sedikit gula
- 1 helai daun kunyit-di siat sikit
- 1/2 biji nenas madu- di kupas dan belah kecil2
- 3 cwn air atau lebih
- 10 btng cili padi merah
- 2 btng lada merah
- 5 biji bawang merah
- 3 biji bwng putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- sedikit belacan
- Ikan di siang, di bersihkan dan di toskan. Ketepikan dulu.
- Masukkan bahan2 yg telah di kisar ke dlm periuk.
- Biarkan mendidih...tambahkan sedikit air lagi. Masukkan nenas yg di potong kecil.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Setelah mendidih masukkan ikan dan daun kunyit.
- Gaul sebati. Perasakan garam dan gula.
- Sekiranya dah ok, bolehlah matikan api dan hidangkan.
salam kak yati..huhhhhh best tu asam rebus + nenas...pasti mabeles kan bila rasa pedas pastu rasa nanas yg manis2..perghhhh...ni menu faberet hubby lenda jugak kak....kak...ni lenda bawakan peach mufin 5 ketul...wat tuko2 menu kak..sistem barter ok key..nak sekelo ikan, nenas tu bg lebey skit kak...kuah pun ye,,,nak hirup....hihihi....buruk btl perangai,,,,
ReplyDeleteohhhh...sedapnyerrr...nenas lagikkkk....
ReplyDeletetd pi umah mamasya, ada puding koktel yg ada nenas..ni asam rebus ada nenas..oh!! tidakk!!!...terseksa jiwa ragaku!!
salam kak yatie,
ReplyDeletesaya tak penah buat asam rebus macam ni. bahan2nya nampak menarik.. macam masak pindang ke kak? Sure bertambah nasi tu nanti! :D
Salam...terliur dgn asam pedas nenas nie..:)
ReplyDeleteLenda= wkmsalam, nak tukar boleh je....akak mmng suka muffin, lama dah tak mkn peach tu...masa kat oberC tu selalu gak mkn peach...kat sini nak beli pun dlm tin je..tapi mmng sedap....nah ambillah semangkok je ikan ni...akak letak kuah lebih....hi3..kuah je yg lebih....
ReplyDeleteKak Meen.
ReplyDeleteMmng sedap kak lauk mcm ni...makan sambil hirup kuah....pastu gigit nenasnya...wallaahh enak banget...jom makan sama2 kak....hi3...
Nur,
ReplyDeletewkmsalam, tak pernah rasa ya....sesekali cubalah msk asam rebus ni, baru tau rasanya...lagipun senang, rebus je...takyah menumis..
Alina,
terima kasih sudi singgah...jemputlah rasa asam rebus yatie ni, takyah masak hari ni....hi3...
salam yatie...yg ni simpan semalaman pun masih sedap...*bekroncong plak perut ni :p~
ReplyDelete